Голям православен храм ще се гради в Сливен



Източник: в-к “Сливен ДНЕС и УТРЕ”, 9 ноември 2005 г.

Кметът на Сливен Йордан Лечков се зае със задачата да намери пари за построяване на нов православен храм в Сливен. Църквата ще бъде на върха на хълма в парк "Юнак".

Според архитектурния план тя трябваше да е в подножието на хълма, близо до сегашния битак. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий обаче изрично настоявал тя да е на върха и с това Лечков обеща, че задължително ще се съобрази. Лечков лично помолил дядо Иоаникий да определи име на новата църква.

Секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев заявява, че за строителството ще бъде създаден инициативен комитет начело с владиката и Лечков. Пред вестник „Сливен Днес и Утре” кметът е обяснил, че желанието му е новата църква в Сливен да бъде втората по големина в България след столичната катедрала “Св. Александър Невски”.

Идеята за градеж на православен храм в Сливен всъщност не е на Йордан Лечков. Тя е на Сливенската митрополия, а прооектът залежава почти от началото на демократичните промени. За него са били информирани всички кметове от 1991 г. насам.

Досега обаче никой от предходните градоначалници не се е ангажирал с построяването на православен храм, от какъвто има нужда в новите квартали на Сливен. Освен в предизборни интервюта, бившите кметове въобще не засегнаха въпроса.

Вместо това за 15 години демокрация общинската власт позволи изграждането на няколко сектантски храма, които още повече разединиха обществото.

Така например един от най-големите неправославни храмове в България е този на петдесетниците в Сливен – зад централна поща. По същия начин и мормоните успяха да създадат в Сливен един от българските центрове на своята религия, като първоначално се помещаваха в огромната къща на писателя-дисидент Атанас Славов, а след това се сдобиха със собствен парцел.

А забранената в много държави секта “Свидетели на Йехова” успя да се осигури със свой храм в новите квартали, което беше поредният удар срещу 1100-годишното ни традиционно източноправославно изповедание.

Храмовете на сектантите изникнаха като гъби, но никой от властниците не си мръдна и пръста, за да озапти инвазията на ересите. По време на избори обаче всички кандидат-управници се фотографираха със сливенския владика, за да се представят като богоудни миряни пред обществото.

Едва Йордан Лечков реши, че е време да се запълни нишата в душите на сливенските православни християни от т. нар. нови квартали и че е време наистина да се започнат действия по градежа на ортодоксален храм.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...