Градят църква от стъкло в Казанлък?


Нов модерен православен храм със стъклен купол ще бъде изграден в Казанлък, съобщи главният архитект на общината Николай Kиколов. Идеята за него вече се обсъжда от общинското ръководство.

Проектът е дело на студента Виктор Чолаков и съчетава в себе си новата модерна архитектура с традиционния църковен канон в градежа на храмовете. Проектът за съвременната църква предвижда тя да е кръстокуполна, но решена в съвременен вариант, като куполът е от стъкло и олекотени конструкции. Самият кръст, според проекта е интерпретиран в две направления, които създават усещането при влизане в храма за пречистване. Стените на модерния храм ще са изписани в традиционните икони и вътрешна архитектура.

Според архитект Николов, желанието на община Казанлък е за този храм да се търси място в района на квартал „Васил Левски“ около новия парк или в негово съседство.

Старозагорският митрополит Галактион вече е дал принципно съгласие за градежа на православната обител.

Според предварителните изчисления, новият храм би струвал около 300 хиляди лева. | Дарик

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...