Грижи ли се Църквата за децата



„Вяра и общество“ на 1 юни

В този брой Ви предлагаме: 

  • Децата и вярата – на първи юни в предаването ще дискутираме въпрос, който е свръзан както с настоящето, така и с бъдещето на Църквата. И този въпрос е свързан с въвеждането на най-малките в ценностите на вярата. Гости на Горан Благоев ще бъдат двама преподаватели – Цветомира Антонова от Центъра за образователни инициативи „Двери” и Велина Андонова от енорийския център към столичния храм „Рождество Христово”. С тях той ще търси отговори на въпроси като: Как възпитаваме децата на християнска вяра? Доколко БПЦ днес е адекватна на Христовия призив: „Оставете децата да дойдат при Мене!” – т.е. има ли развита система от неделни прицърковни училища, отстоява ли се въвеждането на предмета „Религия” като редовна дисциплина в училищата? Възможно ли е чрез децата самите родители да се приобщят към вярата? По тази тема сме подготвили и няколко материала, които илюстрират различни активности по отношение на възпитанието в ценностите на вярата. Два от тези материали са от България и те показват, как въпреки бариерите на институциите и безразличието на Светия синод, редови свещеници и миряни изпълняват своята мисия. 
  • „Евангелието се обяснява на разбираем за децата език и се преплита със случки от техния живот” – репортаж за ентусиазма на младия свещеник Венцислав Попиванов, който всяка сряда посещава възпитаниците на училището в гр. Бухово, район, който е и негова енория. Ще видите как въпреки отказа на държавата да въведе предмета „Религия” в редовната учебна програма, духовникът намира начин да приобщи децата към християнството, подпомогнат от директора, учители и родители.   
  • „След като не ни пускат в училищата, гледаме да привлечем децата в църквата” – думите на иконом Димитър Генчев, предстоятел на столичния „Рождество Христово” ни дават да разберем, защо само година след като този храм отваря врати, в него вече действа и енорийски център, който предлага разнообразни занимания за деца и младежи, с които да бъдат приобщени към православието. Пред камерата на предаването малчуганите споделят и една своя инициатива, която им е помогнала поне за час-два да изоставят с удоволствие вездесъщите си мобилни телефони. 
  • Възпитание по етно-религиозна толерантност чрез… кукли – опитът на един пътуващ театър в бедните квартали на пакистанския град Карачи.

В предаването ще видите още:

  • Празник на милосъдието и опрощението – в последните дни на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и в навечерието на Рамазан-Байрам със заместник-главния мюфтия Бирали Бирали разговаряме за смисъла на поста в исляма и за посланията на празника, който го следва.        

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1 в събота, 1 юни от 14.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...