Гръцки свещеници: България да върне „плячкосаните реликви“


Източник: БГНЕС

Гръцките православни свещеници от североизточната част на Гърция и депутатите консерватори поискаха от България да им върне "плячкосаните" от българските военни реликви от манастирите в региона през двете Световни войни.

Свещениците от Ксанти, Серес и Драма, митрополитите Панталеймон, Теологос и Павлос отправиха призива си към премиера Костас Караманлис от вълните на официалното радио на Гръцката църква. Митрополит Панталеймон посочи, че от 1997 г. иска напразно да бъдат върнати 44 пергамента от ХІ век, откраднати от манастирите в Аргагуелиотисас и Каламус.

"Като използваме повода на присъединяването на България към Европейския съюз, искаме да поставим вниманието върху проблема с легални средства, съвместно с епископите от Серес и Драма", уточни той. Колегата му от Серес подчерта, че от манастира Тимиу Продомос в Серес са били задигнати редица пергаменти и ценни предмети. Митрополит Павлос от своя страна изтъкна, че Българската патриаршия твърди, че реликвите, за които става въпрос принадлежат на "българската нация".

"Как може да принадлежат на българската нация като са написани на гръцки", запита той. Духовникът коментира още, че моментът е подходящ България да покаже европейската си ориентация и да върне това, което е плячкосала варварски в районите на Източна Македония. Митрополитите получиха подкрепата на трима депутати от партията Нова демокрация. Според депутатката от Серес Мария Царуха-Колия, откраднатите реликви са скрити в криптата на катедралата "Св. Александър Невски" в София.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. pepi каза:

    Koga garcte 6te razberat 4e Vizantia(isto4nata rimska imperia) nqma po4ti ni6ti ob6to s dne6natata nacionalna dargava Garcia i kulturnoto nasledstvo na tozi universalen svqt prinadlegi na vsi4ki pravoslavni narodi vklio4itelno armenci i za6to ne arabi.I voob6te dnes pove4e ot vsqkoga pravoslavnite sve6tennici trqbva da pomnqt 4e sa dali obed da slugat na HRISTOS i negovia narod a ne na nacionalni idei i dargavni politiki.Bratq garci obi4ame vi takiva kakvito ste no do koga 6te ru6ite pravoslavnoto edinstvo…

  2. Альоша каза:

    Това не е православен и християнски начин на мислене. Е, католически и протестантски може да бъде, но малко скотски за православни свещеници. Но и другото е вярно, че гърците са добре, защото си преследват интересите и са най-големите националисти в ЕС.
    Вместо да ни благодарят, че сме ги съхранили, а не са унищожени или в частни колекции, те джафкат като не особено умни кучета за кокала в колибата на съседа си.
    Защо не поискат от западна Европа и „Великите сили“ онова, което задигнаха „рицарите“ от т.нар. Кръстоносни походи от Византия и Константинопол? Европа е богата, защото е крала от целия свят, от всички континенти и от край време се правят на „велики“. И сега ние искаме да се присъединим към най-големите крадци в човешката история?! Европа е духовно гробище, но кой да чуе арх. Юстин Попович!
    Нека не ламтим за глобалното тленно царство,а да сме добре в Небесното царство!