Гръцки църковен хор завладя публиката в Благоевград



Тази вечер в читалището на Благоевград се състоя концерт на смесения църковен хор „Йосафат Дионисиатис” от град Серес, Гърция. Мероприятието беше посветено на 1600-годишнината от блаженото успение на свети Йоан Златоуст. Патрон на събитието беше Неврокопска света митрополия, представена от своя архиерей, митрополит Натанаил.

Концертната зала на читалището трудно успя да поеме всички желаещи да се докоснат до автентичните византийски песнопения. Владика Натанаил откри концерта с половинчасова беседа за делото и наследството на свети Йоан Златоуст. Особено внимание той обърна на педагогическото му, актуално и днес, учение и за това как родителите трябва да възприемат и да се отнасят към децата си.

Програмата на концерта се състоеше от две части. В първата част хор „Йосафат Дионисиатис” представи песнопения и химни от службата в памет на свети Йоан Златоуст, а във втората слушателите се насладиха на няколко стихири, тропари и откъси от канона на предпразненството на Рождество Христово.

Митрополит Натанаил благодари на хористите, като не пропусна да изтъкне, че посещението им стана възможно благодарение на членството на България в обединена Европа. Той подчерта също така, че корените на стария ни континент са и си остават християнски, колкото и западняците да се опитват да подминат с мълчание този факт.

Накрая гостите още веднъж изненадаха приятно посетителите на техния концерт, като почерпиха всички с донесените от Гърция постни сладки.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...