Да съградиш храм на светец, почитан от друг народ



Тази събота във „Вяра и общество”

В поредния брой ви предлагаме:

  • Специален гост на предаването ще бъде Филип, митрополит на Полтава и Миргород от Украинската православна църква (Московска патриаршия). Той ще анонсира идеята си в украинското село Малая Перешчепина, което е в неговата епархия и край което се намира гроба на хан Кубрат, да бъде построена църква, чийто патрон е български светец. Кой е този светец? Как ще изглежда храмът? Какво е мотивирало украинския архиерей за този жест към православните българи ще разберете от разговора на Горан Благоев с високия гост, който идва в България специално за участието си във «Вяра и общество»предаването е било препоръчано на митрополита от негови духовни чеда, които работят в България. Митрополит Филип ще разкаже и за своя необикновен житейски път  – роден в Съветския съюз през 1956 г., посветил се на Бога едва 24-годишен, преди това се дипломира като биолог. Ще стане дума и за Мисионерската семинария в Полтава, която действа под духовния надзор на архиерея. Ще чуете и неговата позиция за ситуацията в Украйна. 
  • Да разкажеш библейски сюжет на театралната сцена – Александър Урумов, автор на пиесата „Да убиеш великан” и двамата млади актьори, които участват в нея – за предизвикателството да интерпретираш сюжет на повече от 30 века. 
  • Нова подкрепа на номинацията на БПЦ за Нобелова награда за мир – разговор с проф. Лиора Аса от университета в Хайфа (Израел), потомка на спасени български евреи от Бургас. Г-жа Аса организира подписка сред сънародниците си в подкрепа на номинацията. 

Гледайте ни тази събота. Започваме точно в 17.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...