Двама нови професори и трима доценти в Православния богословски факултет на Великотърновския университет



На факултетен съвет на Православния богословски съвет от днес – 5 юли 2019 г., след успешно проведени журита, бяха избрани двама нови професори и трима нови доценти. Това са проф. д-р Димитър Попмаринов и доц. д-р Павлин Събев (о.Павел) от катедра „Библейско и систематическо богословие“ и проф. д-р Симеон Захариев, доц. д-р Мариета Коново и доц. д-р Ваня Сапунжиева от катедра „Църковни изкуства“, съобщават от факултета.

Проф. д-р Димитър Попмаринов е роден на 6 ноември 1955 г., и е един от първите щатни преподаватели на новооснования Православен богословски факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 1991 г. Преподава дисциплини в областта на старозаветната библеистика и библейското богословие. Два мандата (2007-2011, 2011-2015) е декан на Православния богословски факултет. Специализирал е в Русия, Швейцария, Холандия, участник в множество научни прояви в страната и чужбина. Проф. д-р Димитър Попмаринов е представял българското богословие и страната ни на международни научни прояви и лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Виена, Москва, Ню Йорк, Сеул и др. Автор е на книгит е„Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литература“ („Омофор“, 1999), „Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет“ („Фабер“, 2001), „Съвременни богословски проблеми“ (Омофор, 2004), „Между вярата и разума“ („Омофор“, 2016), „Библейско богословие: академични есета“ (Омофор, 2018) както и на редица научни студии, доклади и статии в български и международни издания. Проф. д-р Попмаринов е и един от основателите и председател на управителния съвет на фондация „Покров Богородичен“.

Проф. д-р Симеон Захариев е преподавател по пластика и дърворезба в катедра „Църковни изкуства“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Дърворезба“ (1986). Защитава докторска степен във Великотърновския университет (2018). Доцент е по пластика и дърворезба в катедра „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Проектира и изпълнява иконостаси и църковни мебели за много храмове в страната, както и съвременни мебели и интериорни решения. Участник и организатор е на много международни и национални изложби и симпозиуми по пластика и дърворезба. Член е на СБХ.

Доц. д-р Павлин Събев (отец Павел) е роден на 26 септември 1973 г., свещеник и преподавател по Нов Завет в катедра „Библейско и систематическо богословие“. Научните му интереси са в областта на новозаветната библеистика, библейски езици, история на юдаизма. Автор е на монографиите „В тези последни дни…“ (УИ „Св. св. Кирил и Методий“, 2013) и „Γραφή и Κήρυγμα. Въведение в литературната история на светите Евангелия“ (УИ „Св. св. Кирил и Методий“, 2017), както и на множество студии и статии.

 

 

Доц. д-р Мариета Конова е преподавател по Орнаментална композиция и други дисциплини в катедра „Църковни изкуства“ на ПБФ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Велико Търново. Родена на 28.12.1968 г. в гр. Габрово. През 1987 г. завършва ССХУ за Приложни изкуства в град София, специалност „Текстил“. Дипломира се с ОКС „магистър“ в специалност ПИИ „Живопис“, Факултет по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в курса на проф. Николай Русчуклиев (1992). Придобива следдипломна специализация по „Композиция в живописта“ на тема „Контрасти“ (1998) във ВТУ и втора специалност „Дизайн и мода на облеклото“ при Свободен факултет на ВТУ (1996). През 2005 г. специализира „Графичен дизайн“ при Московски колеж по приложни изкуства, (Москва, Русия) с ръководител проф. Евгений Добровински. Член на СБХ, секция Живопис (2010), Дружество на художниците „Владислав Марджик“ – Кралево, Сърбия (2006) и група „Цвят – България“ (2008).

Доц. д-р Ваня Сапунджиева е преподавател по иконопис в катедра „Църковни изкуства“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Родена е през 1974 г. в гр. Димитровград. Завършва Националната Априловска Гимназия, Габрово (1993), ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Иконография“ (1998). Защитава докторат по Изкуствознание и изобразителни изкуства (Иконография) с тема „Култът към св. Харалампий в България през ХVІІІ – ХІХ в.“ (2007) и провежда постдокторско изследване на тема „Възникване на Тревненската иконописна школа и връзките й с изкуството на Балканите ХVІІ – ХVІІІ в.“, осъществено в сътрудничество със Солунски университет „Аристотел“ (2010-13). Преподава иконопис в специалност „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. От 1997 г. организира и участва в множество колективни изложби на икони, проведени в България, Швейцария, Белгия, Румъния, Франция, Люксембург, Гърция. Реализира множество проекти в областта на църковната живопис – стенописи и икони у нас и в чужбина. Участва активно във форуми за съвременно християнско изкуство – симпозиуми, ателиета и др. Работи и публикува в областта на християнското изкуство и иконология.

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...