Двама свещеници бяха посмъртно удостоени с орден за гражданска заслуга



Orden„Вие сте доказателство, че нито един политически режим не може да смаже с насилие и терор духовните сили и жаждата на българския народ за свобода и човешко достойнство“, с тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към дисиденти и репресирани от комунистическия режим на официална церемония, която се състоя на 10 ноември в президентството. Държавният глава удостои 23-ма души с орден „За гражданска заслуга” – първа степен, за приноса им за развитието и укрепването на гражданското общество, за развитие на демократичните институции и защита на човешките права и свободи в България.

Дванадесет от тях са удостоени с ордени посмъртно, сред тях са и двама православни духовници – покойните отец Благой Топузлиев и отец Димитър Амбарев.

Отец Благой Топузлиев, починал на 20 август 2010 г. в Ню Йорк, е български свещеник, дисидент, един от основателите на Независимото дружество за защита правата на човека. През май 1989 г. заедно с поета Петър Манолов и други членове на дружеството е екстрадиран от страната.

Отец Димитър Амбарев, който почина на 2 юли 2014 г., бе един от създателите на Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности заедно с отец Благой Топузлиев. Бил е говорител на Независимото дружество за защита правата на човека.

 

 

 Източник:  www.president.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...