Два законопроекта предлагат държавата да дава субсидии за заплати на свещенослужителите



Два законопроекта са внесени в Народното събрание, които предлагат въвеждане на субсидия за вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от един процент от населението на страната. Първият законопроект обединява управляващите от ГЕРБ и опозиционните партии БСП и ДПС, а вторият е изготвен от работна група на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, съобщава вестник „Дневник“.

В първия законопроект се предлага държавата да финансира вероизповеданията с до 15 млн. лева на година, като субсидия получават тези, към които принадлежи най-малко 1% от гражданите на страната. Това според статистическите данни у нас са единствено православните и мюсюлманите, а предложението е те да получават по 10 лева за всяко самоопределило се лице. В проекта на Каракачанов също се предвижда финансиране за вероизповедания, към които принадлежи над 1% от населението, но не са определени други числа. В съобщение от пресцентъра на ВМРО се казва, че относно новите предложения ще бъде инициирано обществено обсъждане, в което ще бъде чут гласът на Българската православна църква и на другите основно застъпени вероизповедания в България.

Предвижда се субсидиите да може да се разпределят за заплати на свещенослужители и служители на религиозните общности у нас, за образователни дейности и за други текущи и капиталови разходи. Предлага се контролът да се извършва от дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, както и от Сметната палата, в която ще се внася годишен финансов отчет. Останалите вероизповедания ще получават средства само за храмове и гробища, както и досега.

Законопроектът на Цветанов, Нинова и Карадайъ въвежда забрана заплатите на свещенослужителите и служителите в религиозните общности да се изплащат от чужди дарения. Всяко дарение трябва да е разрешено от дирекция „Вероизповедания“. В законопроекта на Каракачанов пише, че религиозните общности се финансират само от източници от Република България, а даренията да се отчитат и пред Сметната палата.

Според предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС само двете вероизповедания у нас – православни и мюсюлмани,  ще имат право да откриват духовни училища и висши учебни заведения. Те ще се финансират от държавния бюджет.

Предложенията на Каракачанов предвиждат българските граждани да могат да извършват богослужебна дейност, когато са завършили образованието си в България или когато чуждата диплома е призната по специален ред у нас. И двата законопроекта предвиждат чужденци да могат да участват в проповеди само ако това е предварително съгласувано с дирекция „Вероизповедания“.

Според разпространения от ВМРО законопроект граждани не могат да участват в ръководствата на партии и на религиозни общности едновременно. В него е упоменат и ред за записване на вероизповеданието като юридическо лице.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...