Два храма в Карлово с дарени икони от Охрид



 

Източник: Агенция Фокус

Икони като дарените на карловските храмове “Успение на Св. Богородица” и “Св. Николай” не могат да се намерят в България., каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Преди иконите да бъдат транспортирани в България са били поставени върху мощите на св. Климент Охридски в Охрид. Ето защо те имат и особено значение. Иконите са изработени от Кочо Аиновски, дърворезбар от Охрид. Изображението на иконата на “Св. Николай” е взето от църквата “Св. Климент Охридски” в Охрид. Изработена е за 1 месец и при направата й е използвано златно фолио.
Другата икона, която дърворезбарят е правил за Карлово е тази, която кметът на града дари на храм “Успение на Св. Богородица” на храмовия празник. Аиновски заяви, че се радва, че е изработил две икони за жителите на град като Карлово Дърворезбарят добави, че е изработил и голяма икона на Св. Климент Охридски за Пещера. Тя е 3,20 м висока и е изработена по повод 100-годишнината от основаването на училище “Св. Климент Охридски” в общината.

 

Кметът на Карлово съобщи, че се е уговорил със свещениците от двата храма “Св. Николай” и “Успение на Св. Богородица” на 8 септември да дадат курбан за здравето на града в двете църкви, тъй като заради постите на 15 август това не е могло да бъде реализирано. Курбанът ще се раздава на всички, които посетят храмовете.
През месец септември предстои да бъде открит и нов храм в село Христо Даново. Строежът е започнат преди около 7 години. “Сега действащият кмет на селото, който съм сигурен, че ще продължи да бъде кмет и след изборите, направи така, че бързо да бъде завършена църквата с наша помощ”, коментира Кабаиванов. Откриването ще бъде извършено с благословията на пловдивския митрополит Николай.
Средствата за построяването на църквата са събрани от дарения, от целеви средства от църквата и от общината Карлово.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...