Двестагодишна църква се руши, събират се средства за спешен ремонт



Църквата “Свето Рождество Богородично” в бургаското село Русокастро е един от най-старите православни храмове в областта. Наскоро Божият дом навърши 200 години. Църквата е строена през далечната 1811 година. Тя представлява еднокорабна базилика. Куполната постройка е доизградена през 1901 година върху по-старата църква. Храмът е изографисан от тревненски майстори. Известни са имената са на двама от тях – това са Марко Тихолов и Ангел Дюсов.

В момента църквата се намира в тежко състояние. Сградата е започнала да се руши и се нуждае от спешен ремонт. Фасадите са напукани, напукана е и обрушена външна мазилка по купола, паднали са части от тавана. По стените и тавана тече вода. Вътрешната мазилка от тавана и стените пада.

Със средства и труд на местните хора бе ремонтиран покрива и купола на храма. Навременният ремонт ще предотврати започналото увреждане на сградата и ще предпази църковната утвар и иконите от унищожаване.

Парите, които са събрани до този момент обаче не са достатъчни за реконструкцията на зданието. Ето защо бе сформиран Инициативен комитет. Църковното настоятелство при храма с председател протойерей Иван Монев се обръщат за помощ към всички, които имат въможност да съдействат за укрепването на църквата. За това ще са нужни близо 76 000 лв.

Банковата сметка, по която могат да бъдат превеждани средства е:

Банка: SOCIETE GENERALE EXPRESSBANK, клон Бургас
IBAN: BG40TTBB94001525630216
BIG TTBBG22
Храм “Рождество на Пресвета Богородица” с. Русокастро

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...