Две български филмови премиери за Националния празник



Два документални филма за Руско-турската освободителна война ще бъдат излъчени в София в навечерието на 3 март:  „Плевенските руски мемориали – вдъхновение и печал“ и „Бялата столица на Руската империя“. И двете продукции са дело на режисьора Степан Поляков, не са излъчвани досега и ще изненадат с малко известни факти и документи българската и дори руската публика. Темата за общата православна вяра на двата народа е разкрита с уважение. Филмите ще бъдат представени в навечерието на годишнината от Освобождението на България, на 2 март от 18.30 ч. в голямата зала на Руския културно-информационен център в София.

„Плевенските руски мемориали: вдъхновение и печал“ е филм за една от най-епичните обсади в света – Руската обсада над Плевен в Османската империя. Фокусът на филма към нея обаче е напълно необичаен: обсядата вече е завършила и  30 000 воини от Руската армия са оставили костите си по бойните полета там. Техните офицери са давали дума, че ще загинат, но няма да се предадат. И още в първите години след Освобождението на България техните оцелели другари и българи започват да строят паметници на честта, благодарността и паметта. За около 30 години са вдигнати 160 бели и черни скръбни произведения на изкуството от камък.

Този филм е небесно-призрачно пътешествие из региона на Плевен, както никой никога не го е виждал. През тези мемориали, често отдавна погълнати от дива растителност. Но чрез тях ще оживеят съдбите на генерал Олдекоп, оставил костите си в България, на финландския войник, който пише прословутото писмо: „Скъпа Хилда, всичко може да се случи…“ На бащата, изгубил и двамата си доблестни синове-офицери, на Белия паша, както го наричат турците, генерал Скобелев. Филм с аромат на барут и разложение, но също и на хайвер, водка и одеколон.

Днес ние съживяваме историята, не само, съживяваме духа на едни изключително доблестни мъже. Руските офицери са давали дума на военачалниците си, че ще загинат, но няма да се предадат. И като истински рицари са отстоявали на думата си, усмихва се тъжно режисьорът Степан Поляков, който също е внук на белогвардеец. „Не тъжете за онова, което изгубихме, господа офицери, то никога няма да се върне“, цитира той известна руска песен.

Като продължение, на 3-и март, в деня на Националния празник на България, Българската национална телевизия (БНТ 2) в праймтайма си от 13 ч. ще излъчи другия филм на Степан Поляков за Плевенската обсада – „Краят на войната. Началото на Европа“.

„Малката Бяла столица на Руската империя“ разказва за  малкото българско селище Бяла в Османската империя, което за две седмици изживява своята звездна слава през 1877-а. – съдбоносна за последната Руско-турска война. Там се събира елитът на руското общество. Може да се каже, че Бяла за 14 дни на практика се превръща в столица на Руската империя. Филмът проследява забележителните позиционни битки между турските и руските военачалници за овладяването на стратегическото селище край великата река Дунав и подстъпите към Плевен. Как живее цветът на руското общество в бившия харем на Мехмед бей. Тук са императорът Александър Втори, Великия княз, елитът на руския генералитет, дипломати, политици, художници, както и отрядът от милосърдни сестри на Юлия Вревская. Музата на писателя Иван Тургенев е умира трагично именно в Бяла. Тя е дошла наскоро, направо от светските салони на Санкт Петербург. Как живее целият този елит начело с един от щестте най-влиятелни мъже в света – императорът Александър Втори. Къде нощува, как пие шампанско със сода и вечеря най-скъпите риби в света, докато край тези аристократи падат снаряди – това е романтично-трагичната история на Малката Бяла столица.

В Руския Културно-Информационен център, който има една от най-добрите кинозали в България, често гостуват някои от големите руски кинотворци, за да представят новите си произведения. Втори март тази година обаче е запазена територия за българските продукции.  Екипът на двата филма:
Режисьор и сценарист: Степан Поляков,
Главен оператор: Момчил Александров,
Композитор: Валери Пастармаджиев,
Режисьор по монтажа: Цветелина Василева-Лямова
Изпълнителни продуценти: Вивиан Бояджиева, Дария Захариева
Директор продукция: Никол Костова
Фотограф: Александър Николов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...