Две чудотворни икони на Света Богородица във Варна



От 26 до до 31 юли 2009 г. всички християни и гости на Варна имат възможност да се поклонят пред чудотворните икони на Света Богородица „Троеручица” от Троянския манастир и Света Богородица „Умиление” от Старинен храм „Свето Успение Богородично”, Варна, и да изпросят молитвеното застъпничеството на Божията майка.

Посрещането на иконите ще се състои на 26 юли 2009 г. (неделя) от 18:00 часа в Катедралния храм-паметник „Свето Успение Богородично”. Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и духовници от града ще отслужат благодарствен молебен и бдение пред чудотворните икони на Света Богородица. На 31.07.2009 г. (петък) от 8.30 в Катедралния храм паметник "Св. Успение Богородично” ще бъде отслужена тържествена Света Литургия и благодарствен молебен пред двете чудотворните икони. След молебена иконите тържествено ще бъдат изпратени.

П Р О Г Р А М А
за посрещането на чудотворната икона на "Св. Богородица" от Троянски манастир

24.07.2009 г. /петък/

10.00 ч. (след службата) – Отпътуване на чудотворната икона на "Св. Богородица" от Троянски манастир за гр. Търговище
13.00 ч. – Посрещане на чудотворната икона на "Св. Богородица" в храм "Св. Иван Рилски" гр. Търговище, Отслужване на молебен пред чудотворната икона от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

25.07.2009 г. /събота/

16.00 ч. – Отпътуване на чудотворната икона на Св. Богородица за гр. Шумен
16.30 ч. – Посрещане на чудотворната икона Св. Богородица в храм "Св. Три Светители" гр. Шумен, отслужване на молебен пред чудотворната икона от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

26.07.2009 г. /неделя/

17.00 ч. – отпътуване на чудотворната икона Св. Богородица за гр. Варна
18.00 ч. – посрещане на двете чудотворни икони Св. Богородица "Умиление" от Старинен храм гр. Варна и Св. Богородица Троеручица от Троянски манастир в КХП "Св. Успение Богородично", отслужване на молебен пред чудотворните икони от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и духовници от града, с бдение пред чудотворните икони.

31.07.2009 г. /петък/

08.30 ч. – Литургия.
09.30 ч. – Молебен пред чудотворните икони в КХП "Св. Успение Богородично" отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и духовници
Изпращане на иконите.

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ КАНИ ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ И ГОСТИ НА ГР. ВАРНА

на 26.07.2009 г. /неделя/ от 18.00 часа

В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ-ПАМЕТНИК “СВ. УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” – ДА ПОСРЕЩНЕМ ЗАЕДНО ДВЕТЕ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА СВ. БОГОРОДИЦА ТРУЕРУЧИЦА ОТ ТРОЯНСКЯ МАНАСТИР И СВ. БОГОРОДИЦА УМИЛЕНИЕ ОТ СТАРИННИЯ ХРАМ ГР.ВАРНА, С ИЗВЪРШВАНЕ НА БЛАГОДАРСТВЕН МОЛЕБЕН ПРЕД ДВЕТЕ ИКОНИ

на 31.07.2009 г. /петък/ от 08.30 часа

НА СВ. ЛИТУРГИЯ И БЛАГОДАРСТВЕН МОЛЕБЕН ПРЕД ДВЕТЕ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ-ПАМЕТНИК “СВ. УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”.
СЛЕД МОЛЕБЕНА ИЗПРАЩАНЕ НА ИКОНИТЕ ДВЕТЕ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ СВ. БОГОРОДИЦА ТРУЕРУЧИЦА ОТ ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР И СВ. БОГОРОДИЦА УМИЛЕНИЕ ОТ СТАРИННИЯ ХРАМ ГР. ВАРНА ЩЕ БЪДАТ ИЗЛОЖЕНИ ЗА ПОКРЛОНЕНИЕ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ-ПАМЕТНИК “СВ. УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”
от 26.07.2009 г. до 31.07.2009 г.

Св. Богородица Триръка (Троеручица) от Троянския манастир

Иконата има светогорски произход. Вярващият народ от близо и далеч гледа на нея като на голяма Божия милост към българския народ, дарена в най-тежките години на робството. В анонимния летопис на манастира се съдържат и доста сведения за чудотворната икона “Св. Богородица Триръка”, Троянска.


Йеромонах от Света Гора на път за Влашко минал оттук. Той носел със себе си и една чудотворна Богородична икона, дар за близките си във Влашко. Заинтригуван от вестта, че в Троянската планина отскоро се подвизава благочестив отшелник с послушника си, светогорецът се отбил при него и прекарали заедно в постнически подвизи доста време. Народът от близо и далеч се стичал за поклонение на светата икона, която показала не малко чудеса в Троянските предели. Поради това дълги години след посещението му светогорският монах бил споменаван с добри думи. Като дошло време да продължи пътя си за Влашко, той оседлал коня, прекръстил се и тръгнал на път. Но не излязъл още от двора, конят се препънал и паднал. В това духовникът видял Божи знак, отложил пътуването си и се върнал с иконата при отшелника. След време отново потеглил на път, но на същото място конят му пак паднал. Сега вече разбрал, че това става, защото иконата не желае да напусне това място. Отшелникът го увещавал да остане, за да служат заедно на Бога, както – види се – и Бог желае. Но пътникът от Света Гора жадувал за по-спокойни предели, далеч от турските произволи. С дълбок поклон и умилни сълзи той се простил с иконата и отпътувал сам с Бога в сърцето си.


Троянският отшелник скоро привлякъл още неколцина братя, построили за чудотворната Богородична икона малка дървена църквица и започнали да служат в нея. Постепенно братята се умножавали, построили си килии и странноприемница за поклонниците. Така възникнал Троянският манастир.

Славата на чудотворната икона “Св. Богородица Троеручица” се разнесла на длъж и шир, защото непрекъснато дарявала изцеление на идващите с вяра при нея: болни се изцерявали, прокажени се очиствали, неми проговаряли, разслабени прохождали. На всеки за всичко помагала. И не само на верните, а и самите турци не изоставяла, когато прибягвали към нея с вяра в помощта й.

Тя спасила местното население от земетресение и от чумата  през 1837г.
Заразата била обхванала целия край и цялото население – християни, евреи, турци. Хората бягали от градове и села по лозята, за да се спасят от болестта, но и там умирали.
Ловчанлии и сопотняни потърсили спасение под покрова на Божията Майка, в Троянската св. обител. Настанал нейният празник – св. Успение Богородично. Дошли близките стареи и съветвали игумена да затворят портите и да не пускат за празника гости-поклонници, та да не дойдат болни и да заразят здравите.


– Не мога, чеда, да сторя това, защото и тези наши братя християни от нужда прибягват до манастира – за изповед, за причастие, – как може да ги върнем?! Пък вие се не бойте, имайте вяра в Божията Майка, тя ще ни запази и уварди от чумата!


Някои останали в манастира, но мнозина – между тях и някои монаси – избягали по колибите. Игуменът и останалите братя отслужили бдение, св. Литургия и св. Богородица ги опазила от болестта, а побягналите в гората измрели.


– Голямо чудо показа св. Богородица! – възхищава се летописецът.

Останалите в манастира братя посрещали поклонници, между които имало и заразени, слугували им, но никой не погинал. Божията Майка ги запазила. Бежанците от Ловеч и другаде седели докато престане чумата и се завърнали по домовете си с голяма благодарност към Божията Майка.


Едно от най-големите чудеса на иконата е това, че тя изцелява жените от безплодие. За това свидетелства и йеромонах Никифор, който лично е кръстил дете, родено след като майка му многократно се молила пред Света Богородица Троеручица. Осем години младата жена не могла да зачене. Ходила със съпруга си при всички възможни лекари, по санаториуми, та дори и на лечение в чужбина. Нищо не помогнало. Тогава жената научила за чудодейната икона. Идвала няколко пъти в манастира – молила се и оставяла дарове. И чудото се случило – сдобила се с дете. И друг случай разказва отец Никифор. Преди години момиче от Троян, което живее в Гърция, катастрофира тежко с мотор и изпада в кома, от която не може да излезе повече от четири месеца. Майката на момичето посетила иконата многократно. Свещеник от манастира отправял молитви за спасението на девойката.И чудото се случило – момичето отворило очи и се вдигнало. Кръстило се със сестра си в манастира.

Иконата е помогнала и на 14-годишно момче, което имало изкривяване на ръката по рождение. Родителите нямали средства за скъпоструващи манипулации и дошли в Троянския манастир от Кърджали. Всеки ден, в продължение на две седмици, майката и момчето се молели пред иконата. Жената и до днес идва, за да остави скромните си дарове на Божията майка и да благодари за помощта й. "След дълги молитви сънувах, че красива жена се приближава до сина ми. Погали го нежно по косата със сребърна ръка, усмихна се кротко и ми каза – имай вяра, синът ти ще оздравее. И наистина се случи. Знам, че звучи като чудо, но то си беше чудо. Мнозина хора не вярват в нищо, но ние с детето ни вече имаме упование в Богородица и знаем, че тя никога няма да отвърне лице от нас", разказва жената, която заварихме в мълчалива молитва пред Божията майка. "Ние имаме вярата в застъпничеството на Божията майка за нас, които сме немощни, тя е майка на Иисус Христос, а също и наша майка, и като всяка майка тя се грижи за своите чада", твърди отец Никифор.  

Поредното чудо на Троянската св. Богородица на 20.05.2005 г., Неделя на слепия, по Божия промисъл по време на богослужението, при песнопението "Ангел вопияше", се разнесла благоуханна миризма из цялата църква. Първа до иконата се докосва свещопродавачката Радка Колева, която забелязва, че иконата е като запотена цялата и се учудва, но отлага изтриването й с определената за това кърпа за след края на св. Литургия. След около 15 мин., в края на богослужението, след проповедта на архимандрит Августин, благоухание се разнася из цялата църква. Радка Колева се опитва да изтрие иконата, но това става трудно, тъй като тя е покрита с дребни капки течност като от миро. Кърпата поела благоуханието е запазена и след това е нарязана на много части, както и са събрани много парчета памук, с които е изтривана иконата.

Игуменът – Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Генадий разпоредил от следващия ден „Акатистът на света Богородица” да бъде включен в ежедневния богослужебен ред на утрината. Пред иконата всеки ден се тълпят стотици хора, дошли от различни краища на България, за да я докоснат и да се помолят в приглушения мрак на храма за изцеление на душата или тялото си. По време на храмовия празник на манастира – 15 август, Света Богородица Троеручица се изнася с литийно шествие от манастира и се поставя в малък параклис в близост до Светата обител. Там всеки, който иска, също може да мине край нея и да измоли онова, от което се нуждае.

От пресцентъра на Варненска и Великопреславска св. Митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...