Деветият детски международен фестивал за православни песнопения се открива тази неделя



Сн.: Весела Игнатова

На 7 и 8 май ще се проведе Деветият детски международен фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините”.

Организатори на фестивала са фондация „Дарби”, църковното настоятелството при храм „Св. мчца Параскева”и Софийска света митрополия. През годините Фестивалът получи подкрепа от Светия Синод на БПЦ и Софийската света митрополия, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Столичната община, РИО София-град, Национален фонд „Култура”, Национален дарителски фонд „13 века България” и частни спомоществователи, които подпомагат реализацията му.

Фондация „Дарби“ цели да съхрани автентичната певческа култура на православната музика. Бихме желали да превърнем София в традиционно място за ежегодна изява на деца и младежи от всички региони в страната и извън нея, да обединим различни култури чрез любовта към сакралната музика.
В първото издание на Фестивала през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища. Постепенно Фестивалът доби популярност и се утвърди като своеобразен детски празник. През 2016 г. участие взеха над 500 деца, от 23 хорови формации от цялата страна. В тазгодишното девето издание, потвърдиха участие над 600 деца и младежи от 27 хорови формации, сред които има представители и на Сърбия.

Тази година патрон на Фестивала ще бъде Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. На 7 май от 10:30 ч. ще започне първият фестивален ден под купола на храм „Света Параскева” (ул. Раковски 58). На май ще се проведе уъркшоп, с помощта на Венеция Караманова – диригент на Детския хор на БНР и „Гласовете на Орфей”, и ще се състои заключителен концерт на „Ларгото”.

Програма

7 май, 2017 г.

10:30 – 11:00 ч. – откриване на Фестивала в храм „Св. мчца Параскева” с тържествена света Литургия; приветствие от официални лица и от г-жа Бистра Илиева от фондация „Дарби“.
11:00 – 16:00 ч. – изпълнение на хоровите състави и вокалните формации.
16:00 – 16:30 ч. – награждаване на участниците и закриване на първи фестивален ден.

8 май, 2017 г.
09:30 –10:30 ч. – Работилница „ХорОпознание” в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.
11:30 – 12:30 ч. – песнопения в катедрален храм „Св. Неделя”.
12:45 –14:30 ч. – заключителен концерт при Античен културно–комуникационен комплекс „Сердика” (Ларгото – стъкленият купол между Министерски съвет и МОН).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...