Денят на преподобни Йоан Рилски Чудотворец честваха в Рилския манастир



Стотици вярващи изпълниха Рилската света обител за деня на преподобни Йоан Рилски Чудотворец. На 19 октомври, известен още като Отчовден или Деня на Отеца, Православната църква празнува паметта на светеца или пренасянето на честните му мощи от Рилската пустиня в гр. Средец. По традиция ден по-рано, на 18 октомври, в най-големия български ставропигиален манастир беше отслужено и всенощно бдение.

Светата божествена литургия оглави игуменът на Рилската света обител Адрианополският епископ Евлогий. „Свети Иван Рилски ни събра отново в Рилската света обител, да вкусим от общата духовна трапеза, чието начало беше поставено от всенощното бдение“, каза игуменът на манастира. Той посочи, че светецът събира много хора на този ден – най-големият му празник. Стотици се поклониха днес пред светите мощи на основателя на манастира и се причастиха.

„Днес нашият парламент се събира, за да реши кой ще управлява България оттук нататък. Мнозина са тези, които искат да управляват, но малцина са тези, които искат искрено да служат на народа, за да има България по-добро бъдеще. Свидетели сме през последната година и половина колко пъти нашето управление се сменя и всеки път живеем с надежда, че ще се изберат по-добрите, по-достойните. За съжаление трудно се постига, защото забравяме не само думите, написани на входа на нашия парламент, забравяме и призива на преподобния Св. Иван Рилски и неговия завет – да бъдем всички единодушни и единомислени, в името на доброто“, каза в проповедта си игуменът на манастира.

След службата беше извършена и традиционната лития около храма, в спомен на тържествената процесия преди повече от хилядолетие, извършвана в противовес на еретиците, разказаха монаси от Рило-манастирското братство. По време на литията с иконата на свети Иван Рилски се обикаля храма и се изпълняват три ектении – на южната, източната и северната част на манастира, представляващи прошения за здраве, както и за покойните братя от манастира и покойните християни.

 

Източник: БТА

Снимки: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...