Депутатите приеха на второ четене Закона за вероизповеданията



На второ четене депутатите приеха Закона за вероизповедания, с който се регламентират условията за финансиране и регистриране на вероизповеданията в България.

Парите за вероизповеданията ще се определят на база религиозно самоопределилите се при последното преброяване на населението. Субсидията ще бъде по 10 лв. за всеки изповядващ съответната религия, ако са над 1% от населението, съобщава вестник „Дневник“. За вероизповедание, на което е определена субсидия в по-малък размер от размера, който се полага съгласно определения критерий (не по-малко от 10 лв. на глас), държавната субсидия не може да бъде по-малка от 15 млн. лв. От ГЕРБ и ДПС обясниха, че сумата от 15 млн. е заложена като минимум в случай, че няма достатъчно пари в държавния бюджет.

В знак на несъгласие с приетия закон, вярващи от протестантските общности се събраха на протест пред сградата на Народното събрание. Това е осмият пореден протест, организиран от тях. Според тях законът е противоконституционен и на второ място ограбва свободата на вероизповеданията.

В началото на октомври Св. Синод на Българската православна църква излезе със специално становище, в което оповести възраженията си с някои аспекти по законопроектите за изменение и допълнение на въпросния закон.

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...