Детски фестивал за църковни песнопения започва в София



400 деца и младежи от България и чужбина се събират под купола на Храм „Св. Параскева”, на Четвъртото издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни на 7 май 2012. Фондация „Дарби” и църковното настоятелство на църквата „Св. Мчца Параскева” за четвърта поредна година посрещат деца и младежи в храма "Св. Параскева" в София.
Над 400 деца и младежи от България и чужбина ще вземат участие в четвъртото издание Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни „Осанна във висините”, който ще се проведе на 7 май 2012 от 10.00 ч. в църквата „Св. Параскева” в София. Участниците ще покажат своето уважение към църковнославянските песнопения и духовни песни на фестивала, организиран от фондация „Дарби” и църковното настоятелство на църквата „Св. Мчца Параскева”.

От първото си издание през 2009 година фестивалът успя да се утвърди като необходимо събитие, което допринася за духовното и личностно развитие на малки и големи. През 2009 г. във фестивала взимат участие около 50 деца от хорове само от София, докато днес под купола на храм „Св. Параскева” ще бъдат представени над 400 участника. Нарасналият интерес дава сили на организаторите да продължават това начинание, за да мотивират младите хора да се включват по-често и активно в църковния живот и да почитат православната вяра.

Във фестивала участват училищни хорове и известни хорови формации като хор "Бодра смяна", Детски хор „Орфей” – Хасково, хорът на Пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Гаудеамус", Детският хор при катедрален храм „Св. Успение Богородично” – Варна, „Арахангелски глас” – Ловеч, които с постиженията си провокират своите млади приятели от училищата с предаността си към църковнославянските песнопения. За първа година във фестивала ще вземе участие и хорът на Музикалното училище от гр. Ниш, Сърбия, с повече от 35 участника.

Музиката на Йоан Кукузел, Добри Христов, Стоян Бабеков, Петър Динев изпълват участниците и гостите на Фестивала с духовен стремеж. Изпълненията на младите участници изграждат оня мост между поколенията, който стои в основата на всяка традиция, започнала от църковно-музикалната просвета сред българския народ от светите братя Кирил и Методий и минала през църковнопевческото дарование на Апостола на свободата Васил Левски, който ни съветва: „Изпълняйте се с дух….пеейки и възпявайки в сърцата си Господа…..”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...