Диалогът между православни и мюсюлмани



„Вяра и общество” тази събота – на живо от Софийската джамия

В поредният ни брой ще може да научите неизвестни досега факти за споровете и проблемите, съпътствали сватбата на цар Борис Трети и Джована Савойска. Писмо до папа Пий ХІ, подписано от двамата, свидетелства че православният цар на България и бъдещата му съпруга са поели ангажимент към Светия престол да сключат брак само по католическия обред и да кръстят децата си в католическата вяра. Както е известно това не се случва, а каква е реакция на Ватикана ще научите от разберете от материала за предстоящата изложба от неизвестни фотографии, запечатили моменти от царската сватба в Асизи. 
 Основна тема на предаването е агресията срещу мюсюлманското изповедание у нас и проблемите в диалога между православни и мюсюлмани. На живо от Софийската джамия известният арабист проф. Цветан Теофанов ще ни обясни спецификите на мюсюлманската молитва и какво представлява молитвения дом в исляма. В студиото по темата православие-ислям ще чуете дискусия със събеседниците проф. Йордан Пеев, Хюсеин Хафъзов, секретар на Главно Мюфтийство и доц. Клара Стаматова, преподавател в Богословския факултет на СУ. Мнения и въпроси по темите може да задавате на телефон 02 9 444 999 по време на предаването. 
Гледайте "Вяра и общество" на 18 юни от 10.00 ч.

Тази събота (18 юни) излъчването по БНТ1 е от 10 часа с повторение на 24 юни (петък) от 15 часа. По БНТ Свят може да ни гледате в неделя (19 юни) от 8.20 часа с повторение на 21 юни (вторник) от 4.45. Може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...