Дискусията „Животът като свещен дар: биоетика и християнство“ ще се проведе в „Къща за птици“



Първата за Новата година дискусия от поредицата „Православие и съвремие“ ще бъде посветена на темата за християнския поглед към биоетичните въпроси на съвремието. В рамките на срещата ще бъдат представени и две нови книги: „С нас е Бог“ на о. Джон Брек и „Духовни ориентири за съвременното общество“ (изд. Омофор“) на митрополит Йеротей (Влахос), в които се засягат биоетични теми, погледнати от перспективата на християнския етос.

Човешката личност, сътворена по Божий образ и призвана да се развива в посока на богоуподобяване, е уникално творение с безмерна ценност. Всеки опит да се умали човешката личност до склад за генетични компоненти или да се възпроизведе такава личност чрез средствата на клонирането е потъпкване не само на човешките права и човешкото достойнство“, пише о. Джон Брек в есето си „Манипулации с човешката личност“, включено в книгата „С нас е Бог“.

Но дали подобна позиция слага „прът в колелата на научния напредък“? Дали християнското несъгласие с евтаназията например е „апатичност към хуманността“, както твърдят някои съвременници? Необходимо ли е Православната църква да има конкретно формулирано становище за всеки един от тези биоетични въпроси на съвремието? Как двама съвременни православни духовници като Навпактския митрополит Йеротей и отец Джон Брек разглеждат теми като евтаназията, аборта, новите репродуктивни технологии и др.? Очакваме ви заедно – събеседници и публика, да потърсим отговор на тези така чувствителни за съвременния човек въпроси!

Участници в дискусията ще бъдат: доц. д-р Димитър Попмаринов, преподавател по Стар Завет в Православния богословски факултет на ВТУ, доц. д-р Мариян Стоядинов, зам.-декан и преподавател по догматическо богословие в Православния богословски факултет на ВТУ, и д-р Камен Данов, гастроентеролог, магистър по богословие. Модератор ще бъде доц. д-р Костадин Нушев, преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ.

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 24 януари (сряда), 18:30 ч.

 

На плаката:“Благовещение“, художник: Юлия Станкова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...