Дискусия за правата и ролята на Църквата в светската държава предстои в „Къща за птици“ този октомври



“Идеалният ред предполага равновесието между Църквата и държавата, по аналогия на отношението и равновесието между душата и тялото“, пише отец проф. Радован Бигович в книгата си „Църквата в съвременния свят“. Днешните реалности обаче са далеч от идеала, за който говори големият сръбски богослов. Дали Православната църква е готова за предизвикателствата в отношенията си с държавата в условията на плуралистично общество и при появата на все нови и нови религиозни общности?

През изминалата седмица опитът на вярващите в Румъния чрез референдум да постигнат промяна в Конституцията, свързана с формулировката за брачен съюз, претърпя неуспех. У нас в началото на тази учебна година в публичното пространство се чуха възражения от родители, че учебната година на техните деца в „светско училище“ е била открита с водосвет и това е възприето като „натрапване на вярата“. Чуха се и критични коментари по въпроса за заявената от държавата готовност да поеме заплатите на свещениците. А регулярно някои продължават да задават въпроса защо по протокол Българският патриарх присъства на официални държавни церемонии. И какво в крайна сметка означава, че Православието е традиционното изповедание по Конституция?

За да потърсим заедно отговор на тези и още въпроси екипът на Православие.БГ инициира дискусия на тема „За правата и ролята на Църквата в светската държава“ от поредицата месечни срещи „Православие и съвремие“. Своята гледна точка ще споделят трима млади събеседници с различни призвания, но обединени от любовта си към православната вяра. Очакваме ви!

Участници

Прот. Илиян Алексиев
председател на столичния храм „Рождество Богородично“

 

 

 

Пламен Иванов
магистър по богословие

 

 

 

Александър Шпатов
юрист

 

 

 

Модератор

Доц. д-р Костадин Нушев
преподавател в Богословския факултет на Софийския университет

 

 

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 17 октомври (сряда), 18:30 ч.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...