Дискусия за православната вяра и фанатизма предстои в „Къща за птици“



FanatisamСЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Фанатизмът, пише Николай Бердяев, винаги разделя света и човечеството на две части, на два враждебни лагера. “Това е военно разделяне. Фанатизмът не допуска съществуването на различни идеи и мирогледи”, пише емблематичният християнски философ. Друг християнски автор – известният съвременен гръцки духовник протопр. Николай Лудовикос казва: „Зилотът не по разум игнорира Божията правда и мъдрост, и всъщност иска да наложи и да обожестви собствената си правда и мъдрост, като ги приписва на Бога“.

Освен голямата тема за свободата на словото, терористичният акт във Франция с болезнена сила постави отново на дневен ред и въпроса за религиозния фанатизъм. Но проблематиката на темата не засяга само и единствено изповядващите исляма, както биха отбелязали някои, а и всяка друга религиозна общност.

Февруарската среща от поредицата „Православие и съвремие“ е посветена именно на темата „За автентичната и фанатичната вяра“. Заедно с участниците в дискусията ще изследваме проявленията на фанатична религиозност вътре в православната общност. Ще потърсим симптомите на подмяна на автентичната православна вяра с нещо друго, което неизбежно се проявява и в отношението към различния по вяра. Очакваме ви!

dots.stoyadinovДоц. д-р Мариян Стоядинов
Преподавател по догматическо богословие и зам.-декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Автор е на книгите „Символите на Църквата – от апостолския век до тържеството на Православието”, „Божията благодат – богословско изследване”, „Църква. Общност. Общество”, „Иконология на догмата”. Преводач, редактор и издател на многобройни статии и книги на православна тематика.

 

Горан Благоев
Журналист, автор и водещ на предаването „Вяра и общество” по БНТ 1. Той е историк по образование и доктор по етнология. Автор е на над 30 документални филма на религиозна и историческа тематика и е носител на няколко награди от чуждестранни фестивали, сред които от Италианския филмов фестивал Religion Today (2007) и от ХІХ Международен кинофестивал „Златен Витяз” (2008) в Москва за филма „Светителят”. Автор е на книгите „Курбанът в традицията на българските мюсюлмани” (2004) и “Истории за плач и надежда” (2011), както и на множество публикации в научни издания и в електронни и печатни медии.
Модератор

Kostadin_NushevДоц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 11 февруари (сряда) 2015 г., 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...