Дискусия за филма „Голгота“ се състоя в Деня на християнската младеж



CalvaryВ празничната събота на Въведение Богородично в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ се състоя прожекцията на ирландския игрален филм „Голгота“ („Calvary”, 2014 г.) на режисьора Джон Майкъл Макдона. Инициативата бе на групата „Православна младеж“ по повод Деня на християнското семейство и християнската младеж.

„Голгота“ получава призове от Берлинале и Ирландските филмови и телевизионни награди, сред които и награда за главна мъжка роля на Брендън Глийсън. Филмът разказва за драматичните събития от живота на един католически свещеник, случващи се в рамките само на седмица. Една история за греха, прошката и изкуплението, разкриваща пред зрителя духовното състояние на съвременното ирландско общество. Състояние, което открехва вратата към една галерия от актуални болезнени теми, като омразата към различния, разпада на семейството и отчуждението, стаената агресия в самотата, забравата в различни видове зависимост и др. Изпитания на днешния ден, идващи както отвън, така и отвътре в самата Църква, през които преминава един духовник, но и изобщо вярващият човек.

P1050785

Модераторът Емил Николов от „Православна младеж“ и доц. Костадин Нушев споделят впечатления от филма

В последвалата дискусия доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ, сподели в своя коментар, че образите от филма му напомнят за героите на Достоевски. „Това е филм, който ни разкрива мъжеството и достойнството, с които един съвременен духовник носи кръста на своето служение, понасяйки толкова провокации и насмешки, и запазвайки до последно надеждата, че може да помогне за духовното преобръщане на всеки един от своите енориаши“. По аналогия обаче с двамата разбойници до Христовия кръст, някои от героите успяват да преживеят метаноя и да намерят отново път към светлината, но други решават да останат в пустотата на отчаянието.

P1050792

Публиката бе активен участник в дискусията след филма

Организаторите обещаха пред аудиторията, че инициативата да се представят игрални и документални филми с християнски послания ще продължи и за в бъдеще и ще добие регулярен характер.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...