Дискусия по модела „Световно кафене“ се проведе във Видин



Svetovno_kafene2На 21 май се навършиха 100 години от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Кирил. По този повод Видинската света митрополия организира поредица от събития в памет на бележития видински архиерей.

Сред инициативите бе и срещата с ученици и представители на различни видински организации от типа „Световно кафене“ в Народно читалище „Цвят-1870“.

На присъстващите в дискусията бяха представени пет въпроса, свързани с живота и делото на бележития Видински митрополит Кирил. Участниците, разделени на пет групи, размишляваха и дискутираха върху въпросите и всеки предложен отговор бе записван от главния „кафеджия“.

Въпросите бяха: Как си представяте православния духовник? Как външният вид и поведението на духовника могат да въздействат за възпитанието и изграждането на вярващите? Дали трудностите каляват характера или разрушават волята? Откъде започва родолюбието? Какво носи дарителският жест?

След обсъждането на петте групи, получените отговори бяха събрани и представени на всички присъстващи. Архимандрит Поликарп, който бе експертът, според зададения модел на дискусия, направи обобщение и анализ на въпросите и отговорите. Той обърна внимание на това, че подборът на въпросите насочва към примера на достойни личности като дядо Кирил, който и днес ни призовава да бъдем истински и чрез това да достигнем социална и духовна свобода.

На всички присъстващи и участници в дискусията архимандрит Поликарп подари по едно юбилейно списание и вестник, издадени в памет на 100-годишнината от кончината на митрополит Кирил, заедно с образа на достойния архиерей.

Източник: www.vidinskamitropoliya.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...