Днес започват преговорите на Московската и Румънската патриаршии в Троянския манастир



Днес в Троянския манастир започват преговорите между Патриаршиите на Москва и Букурещ по проблемите, които са предмет на спор и несъгласие за тях. Делегацията на Руската православна църква смята да обсъди проблемите на каноничния статус на т. нар. "Бесарабска митрополия" на първите от 1992 г. преговори с Румънската патриаршия, заяви Егориевският епископ Марк, заместник-глава на Отдела за междуцърковни връзки на Московската патриаршия.

"Имаме какво да кажем на предстоящата среща и има възможности за реално въздействие върху ситуацията. Мисля, че разговорът ще бъде нелицеприятен. Трудно е да се каже до какво ще доведе той, но ние сме настроени решително и смятаме ставащото за пълен произвол", заяви владика Марк.

Става дума за решението на Синода на Румънската църква от 24 октомври за учредяване на три нови епархии на каноничната територия на Московската патриаршия. В специално изявление Синодът на РПЦ отбеляза, че това решение е насочено към погазване на църковните канони и разрушаване на православното единство.

Според владика Марк динамиката на ситуацията около "Бесарабската митрополия" през последните години показва, че "представителите на Румънската патриаршия са вървяли съзнателно по този път". "Но ако при предишния Румънски патриарх имаше поне някакви опити за изграждане на дипломатични, братски отношения, желание те да не се развалят докрай, то сега всички завеси са паднали. За съжаление Румънската църква се забърка в тази националистическа авантюра, поддаде се на влиянието на нецърковни и дори неправославни сили, разрушавайки с това църковното единство", заяви той.

След консултации с румънците е било взето решение срещата да стане в България.

"Обърнахме се към представителите на Българската църква, и Патриарх Максим, който е искрено загрижен за православното единство, предложи Троянския манастир като място за срещата", каза владика Марк.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Lakota каза:

    си мисля, че този въпрос ни касае и нас. В Бесарабия (Молдова) живеят и доста българи. Ако власите, с техния безумен език, нахлуят там и разпратят поповете си из българските села, предполагам се сещате какво ще се получи.
    Обаче, трябва да призная, че нямам представа какво е положението сега – дали руснаци служат на нашите българи, или молдовци.

  2. Дон Кихот каза:

    Бесарабия е част от Молдова, която е румънска историческа територия. Тя е завладяна от Русия чак през 1806 г. Българи започват да се заселват там по време на войната 1828-1829 г. Повечето от тях знаят 3-4 езика.

  3. Дон Кихот каза:

    Повече от ясно е, че нищо няма да се постигне в Троян, но че манастирската ракия ще намалее застрашително, в това няма съмнение.