Днес Църквата отбелязва 37 години от интронизацията на Негово светейшество патриарх Максим


Архиереите от Светия Синод на Българската православна църква ще отслужат днес в храма "Св. Александър Невски" тържествена Света литургия по случай 37-та годишнина от интронизацията на Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. Литургията ще оглави лично Негово светейшество. Тя ще се проведе пред трите чудотоворни икони на Пресвета Богородица, които пристигнаха вчера в патриаршеската катедрала от Рилската, Бачковската и Троянската свети обители.

Очаква се патриархът да бъде поздравен от ръководителите на основните държавни институции и главите на поместните православни църкви. Делегация на Руската православна църква и на Новоспаския ставропигиален мъжки манастир в Москва, водена от Орехово-Зуевския архиепископ Алексий, викарий на Негово светейшество патриарх Алексий, ще поздрави българския Патриарх от името на руския първойерарх.

Делегацията ще бъде в България от днес до 11 юли 2008 г., във връзка с Годината на Русия в България, 130-годишнината от Руско-турската освободителна война. Тя ще почете паметта на майор Н. А. Киреев, загинал край с. Раковица на 6 юли 1876 г. и погребан в Раковишкия манастир "Св. Троица", ще посети и други места, свързани с Освободителната война и загиналите за свободата на България руски воини. Руските гости ще бъдат посрещнати от областния управител на София Тодор Модев.

Екипът на портал Православие БГ се присъединява към поздравленията за Негово светейшество. Честитим на Светейшия български Патриарх годишнината от неговата интронизация и му желаем от все сърце крепко здраве, душевна бодрост и още много години в служба на Църквата и народа. На многая лета, Светейши Владико!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...