Днес ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите от атентата в църквата „Света Неделя“



Източник: Вести Родово наследство

Днес ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите от атентата в църквата „Света Неделя", съобщи БНР.

Днес се навършват 82 години от трагичното събитие, при което са убити 213 и са ранени 500 души.

Атентатът в „Света Неделя" е извършен с цел да унищожи политичесикя и военния елит на страната по инициатива на Военната организация на Българската комунистическа партия.

Това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света, доколкото под терористичен акт се разбира действие на отделна въоръжена група.

Покривът на църквата е взривен на 16 април 1925 г., на Велики четвъртък, по време на церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април от други комунистически дейци.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...