Доказуемо ли е „царското” миропомазване на Симеон Сакскобургготски



viara_i_obshtestvoТази събота във „Вяра и общество”

В поредния брой на предаването очаквайте:

– „Кирил и Методий са ваши и наши…” – Македонският архиепископ Стефан в специално интервю за „Вяра и общество”. Вижте как за втора поредна година БАН и Македонската академия на науките направиха възможното българският патриарх и македонският архиепископ да бъдат заедно на богослужението в „Св. Александър Невски” по случай 11 май – денят на св. св. Кирил и Методий.

– „След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието“ – Збигнев Бжежински. От близо 15-годишна дистанция коментар на анализатора Алекс Алексиев за подбудите на това твърдение. И още анализи на тезите на Хенри Кисинджър и Самюел Хънтигтън, с които нашият събеседник е имал лично познанство. С Алекс Алексиев ще търсим отговори и на въпроси като: Защо, кой и как в съвременния свят започна да оправдава външната си политика с религиозни понятия? Трябва ли, може ли да бъде оправдано използването на религията за политически цели? Възгледите за свобода в избора на религия, винаги ли пораждат радикализъм? Дали конфликтът в Куманово отново не провокира и опасенията за агресия на исляма срещу православието на Балканите?

– Какво казват архивните документи, дневниците и спомените на съвременници за „царското помазание”, което Симеон Сакскобургготски твърди че е извършено над него през 1943 г.? – за мистериите около това твърдение чуйте и мнението на гл.ас. Владимир Станев от Историческия факултет на СУ и Тони Николов, гл. редактор на портал „Култура”.

Гледайте ни, очакваме Ви. Започваме в 17.00 ч.

Екипът на „Вяра и общество“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...