Доклад уличава Интерпарламентарната асамблея по православие във връзки с Русия


Днес в Парламента възникна дебат по повод обсъждане на Проект за решение за избиране на постоянна делегация на Народното събрание на Република България в Интерпарламентарната асамблея по Православие към Европейския парламент. Депутати от ДСБ твърдят, че в доклад за дейността на асамблеята, изготвен по поръчение на Огнян Герджиков, председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията, от Националната разузнавателна служба, се съдържат тревожни данни относно националната сигурност. Част от тези данни уличават асамблеята във връзки с Русия. Твърди се, че тя действа като институция, провеждаща руските интереси Евросъюза. Една от организациите, с които се свързва това обвинение, е Международният фонд „Единство на православните народи”.

Четирима са представителите на България, които до този момент са вземали участие в работата на Интерпарламентарната асамблея по Православие към Европейския парламент. Сред тях е и представителя на ДПС Йордан Цонев, който беше избран в ръководството на асамблеята през юни 2006 год.

В отговор на искането на ДСБ за разглеждане на проекта за решение при закрити врати, Народното събрание реши да обсъжда при закрити врати само мотивите на проекторешението за избор на български представители в Асамблеята.

В крайна сметка Парламентът е избрал четирима депутати, които ще представляват България в Асамблеята. Това са депутатите Пламен Славов от Коалиция за България, Кръстанка Шаклиян от НДСВ, Йордан Цонев от ДПС и Борислав Китов от БНС. Съставът е бил приет със 117 гласа “за”, 27 “против” и нито един гласувал „въздържал се“, съобщава Фокус. Преди това е било отхвърлено предложение на Павел Шопов от „Атака“ делегацията в Асамблеята да включва петима членове, като петият бъде Волен Сидеров.

До момента няма официална реакция от представителството на Международния фонд за единство на православните народи в България по повод разпространените в Народното събрание твърдения за връзките на Фонда с  Интерпарламентарната асамблея по Православие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...