Доростолският митрополит Амвросий е новият временно управляващ Варненската и Великопреславска епархия



На днешното си извънредно заседание Светият Синод прие оставката на Врачанския митрополит Калиник и избра за нов временно управляващ Варненската и Великопреславска епархия Доростолския митрополит Амвросий.

С това решение членовете на Светия Синод се съобразиха с призива на духовенството и миряните от Варненската и Великопреславска епархия да се преразгледа избора на митрополит Калиник и за длъжността на временно управляващ епархията да бъде избран или Ловчанският митрополит Гавриил, или Доростолският митрополит Амвросий. На 11 юли отец Дончо Александров публично изказа несъгласието на варненските миряни и духовници с избора на Врачанския митрополит.

Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий заяви, че приема този избор с послушание, въпреки недоброто си здравословно състояние. Той уточни още, че изборите за Варненски и Великопреславски митрополит ще се проведат не по-рано от 24 септември 2013 г.

Днес Светият Синод взе и още едно решение за освобождаване от длъжност – на Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Йоан от длъжността викарий на наместника на Варненската и Великопреславска митрополия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...