Доц. Градев: Защо епископ Николай не се възпротиви на масонското присъствие в храм Света Неделя?




Срещу какво се бори епископ Николай

Доц. Владимир Градев, преподавател по история и теория на културата във Философския факултет на Софийския университет и бивш посланик на Република България при Светия престол, е изпратил отворено писмо до  Пловдивския митрополит Николай, в което се коментират последните медийни изяви на новоизбрания митрополит, свързани с посещението на папа Йоан Павел ІІ в България през 2002 год.

В интервю за бТВ митрополит Николай нарече Папата "еретик", като в същото време отрече да е осуетявал влизането на Папа Йоан Павел II в олтара на храма Св. Александър Невски.

Според г-н Градев по време на папското посещение епископ Николай си е позволил да заключи олтара, за да не могат българските митрополити да поднесат на Папата предварително приготвени подаръци и лично е изключил озвучителната апаратура, за да се осуети приветственото слово на папата. Този безсмислен и обиден и за двете страни акт не е коментиран, нито критикуван от представители на висшия клир на БПЦ или от Светия синод в официално изявление. Макар и забелязан от присъстващите тогава римокатолически представители, гафът е оставен без коментар и от Ватикана, в името на добрите отношения.

В писмото се припомня още един съществен момент от периода, през който епископ Николай беше викарий на Софийския митрополит – опелото на убития Илия Павлов, извършено в столичния храм Света Неделя преди няколко години, в присъствието на повечето митрополити на БПЦ и пълния състав на висшето ръководство на български масонски ложи.

В интервю за Православие България Владимир Градев уточни, че и досега няма официална информация от Светия Синод за това какво е било извършеното при закрити врати богослужение в храма "Света Неделя". Той се позова на твърдения в медиите през този период, според които в православния храм е бил извършен масонски ритуал. Прави впечатление, че тази информация не беше опровергана официално от представители на Синода.

Г-н Градев твърди, че освен в драстично нарушение на каноните на Православна Църква, ритуалът е извършен с изричното съгласие на висшия клир, в това число и на известния като радетел за чистотата на Православието епископ Николай.

Доцент Градев определи като "смешни и жалки" обвиненията на епископ Николай към проф. Иван Желев, в които епископът нарече преподавателя си по Нов Завет от Богословския факултет "архонт на една чужда поместна църква" в контекста на тезата си за намеса на професора в делата на Църквата.

Градев също така припомни, че анатемата срещу Римокатолическата църква беше едностранно вдигната от покойния Константинополския патриарх Атинагор (1886-1972). Неясно е защо безпримерната бдителност на епископ Николай, изразена в гротескни и безсмислени действия по време на официално приета от ръководството на БПЦ среща с Папата и поставяща България като домакин на посещението в смешно и обидно положение, не е била проявена пред една реална масонска демонстрация.

Присъствието в храма на висшето ръководство на масонските ложи в България с всички външни атрибути и протоколно медийно отразяване постави църквата в центъра на негативни медийни коментари, подложи на изпитание съвестта на вярващите без каквито и да е отговори да бяха дадени ясно от ръководството на БПЦ, но най-важното – постави въпроса за природата на връзките между отделни представители на висшия клир и масонската общност, която очевидно за всички българи е добре дошла в храма "при закрити врати".

Има ли причина за мълчаливото бездействие на епископ Николай в този случай? Очевидно неговото уважение към добрия тон не е такава причина.

Снимка: сп. Дипломатически преглед


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...