До края на годината в Бачковския манастир ще отвори врати първият социален дом за свещеници



Първият социален дом за възрастни свещеници и социално слаби хора ще отвори врати в Бачковския манастир. Той ще се помещава в сграда, в непосредствена близост до светата обител. През цялото лято се работи усилено, за да може до края на годината домът да бъде готов.

До 60-те години на миналия век тази сграда е била социален дом. Сега се възстановява, като средствата са осигурени от държавата, както и от дарители.

„Домът има за функция да приютява възрастни свещенослужители, хора, служили на църквата или изпратени от техните енорийски свещеници, за които не се полагат грижи в старините им“, каза игуменът на Бачковския манастир Негово Преосвещенство епископ Сионий.

Първоначално в дома ще бъдат настанени около 30 души, като в бъдеще местата ще се увеличат. Лекари от болницата в Асеновград ще осигуряват медицинското обслужване, а болногледачи ще се грижат за трудноподвижните хора.

„Самият дом е разделен на три сгради, като всяка има различна функционалност. Една от тях е за хора, които са трудноподвижни. Другите две са за хора, които се справят и сами се обслужват“, добави епископ Сионий.

Хората, които намерят подслон в дома, според възможностите си ще участват в живота на манастира.

„Много от възрастните хора обичат с ръцете си да създават нещо и ние смятаме на Коледен базар или новогодишен да предлагаме техните производи на поклонниците, така че тези хора да се чувстват доволни“, сподели още игуменът.

В социалния дом ще има и градина, където обитателите му ще могат да садят любимите си цветя.

Вече има желаещи да бъдат настанени в социалния дом, но това ще стане в дните около Нова година.

 

Източник: БНТ

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...