Драговитийският епископ Даниил и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати за Видински митрополит



 В днешната Неделя на митаря и фарисея духовниците и миряните от епархийския съвет във Видин избраха двамата кандидати за нов Видински митрополит, съобщават от пресслужбата на Българската патриаршия. Резултатът от тайното гласуване (от 29 действителни бюлетини) e:

– Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия – 27 гласа;

– Мелнишки епископ Герасим, Главен секретар на Св.Синод и председател на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“- 26 гласа;

– Белоградчишки епископ Поликарп, трети Викарий на Пловдивския митрополит и ректор на Пловдивската духовна академия – 2 гласа;

– Агатополския епископ Йеротей – 2 гласа;

– Константийски епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит – 1 глас.

Избраните двама кандидати, получили най-много гласове, са Драговитийският епископ Даниил и Мелнишкият епископ Герасим. Те са получили повече от половината гласове (минимумът е 15).

По-рано днес във Видин се проведе бдение в подкрепа на Белоградчишкия епископ Поликарп за Видински митрополит, което събра множество миряни от епархията пред сградата на Митрополията. „Ако сред избраните двама кандидати не е епископ Поликарп, изборът е абсурден. Няма как да бъде обяснено защо тези двама епископи (ако Поликарп не е един от двамата), които нямат нищо общо с Видин, са там, и на какво основание са ги избрали епархийските избиратели“, каза един от миряните пред Видинската св. митрополия.

Инициативен комитет в подкрепа на кандидатурата наепископ Поликарп (който вече 10 години изпълнява своето служение именно във Видинската епархия) наскоро внесе в Св. Синод петиция с подписите на над 6500 души.


За проведения днес епархийски избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане. Ако на заседанието си на 3 февруари Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, на 4 февруари, неделя, ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Видински митрополит.

* * *

Ето и биографични данни на двамата избрани кандидати:

Мелнишкият епископ Герасим (Александър Георгиев Георгиев) е роден на 2 ноември 1979 г. в София. Завършва 31-во училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов“ в София с профил немски език. Cлед това завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.

През 2007 година постъпва като послушник в Дивотинския манастир „Света Троица“. Там приема монашество на 9 декември 2009 година под името Герасим. Знеполският пископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, го ръкополага в йеродяконски и в йеромонашески чин.

На 18 октомври 2012 година, с благословението на Българския патриарх Максим и по решение на Светия Синод, е изпратен да прави магистратура по богословие във висшето училище на Руската православна църква за общоцърковна аспирантура и докторантура „Св. Кирил и Методий“ в Москва.

През юни 2014 завършва специализацията си в Москва, след което се връща като помощник на Русенския митрополит Наум. На 16 юни 2017 защитава магистърска степен по теология в същото учебно заведение.

На 17 септември 2014 година Българският патриарх Неофит в храма „Света София“ го възвежда в архимандритско достойнство и по решение на Светия Синод на 16 септември 2014 година е назначен за главен секретар на Св.Синод, която длъжност изпълнява до днес. Владее свободно немски, руски и английски език.

На 14 декември 2016 година Св. Синод на Българската православна църква взима решение за въздигането на архимандрит Герасим в епископски сан. Епипскопската му хиротония е извършена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София от Българския патриарх Неофит в съслужение с членове на Св. Синод.

Драговитийският епископ Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2 март 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва задочно БФ на СУ „Св. Климент Охридски“. На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява и до днес.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...