Драматичният театър в Ловеч предлага пари за градеж на църква, но епархийският съвет не ги иска


Източник: Ловеч прес

Ловешкият драматичен театър ще подпомогне финансово градежа на новия катедрален храм в Ловеч, е заявил директорът на театъра г-н Васил Василев. Той е обещал парите да бъдат заделени от постъпленията от първия спектакъл на "Плейбоят от джендема". От Ловчанска митрополия обаче отказват да получат дарения, събрани по време на скандалната постановка.

Епархийският съвет на Ловчанската митрополия категорично няма да вземе пари за новата катедрала, които са събрани от продажбата на билети за постановката "Плейбоят от джендема", се казва в отговор на митрополит Гавриил, публикуван в централната преса. Причината за отказа е, че тази пиеса, поставена от режисьора Николай Поляков, проповядва насилие и хули православната вяра. Стигнахме до това решение, след като управата на театъра в града обяви приходите от първото представление на "Плейбоят от джендема" да отидат за градежа на катедралата в центъра на Ловеч, уточнява владиката.

За християните пиесата на Джон Милингтън Синг, поставена от режисьора Николай Поляков е насочена срещу православието и проповядва насилие. Затова епархийският съвет не приема за изкуство нещо, което внушава омраза. Той не приема и събрани по такъв начин пари. Този дарителски "жест" е чисто театрален, а целта на авторите му е да се подиграят с църквата и да я унижат, както и да си вдигне рекламен шум около пиесата, гласи отговорът.

Градежът на новата катедрала в центъра на Ловеч наистина се нуждае от пари. И всеки може да помогне с левче богоугодното дело, като просто изпрати SMS на телефон 1561. Ние с благодарност ще приемем и най-малката лепта, която вярващият даде за новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий", е призивът на владиката.

Драматичен театър-Ловеч покани свещениците от епархията в удобни за тях ден и час да изгледат пиесата "Плейбоят от джендема" от Джон Милингтън. От дни около постановката се вихри шумен скандал, след като група местни миряни я нарочиха, че "петни вярата, хули църквата и проповядва нравствен декаданс". Тяхната позиция бе открито подкрепена и от Ловчанския митриполит Гавриил. Според шефа на театъра Васил Василев, целта е ловешкото духовенство да прецени в залата дали в пиесата има сатанински внушения.

В момента в Ловеч не са малко и хората, които мислят, че цялата тази врява и суматоха около пиесата на ирландския драматург е добре премерена и режисирана нейна рекламна кампания. Отговорни театрали също споделят това мнение и доволно потриват ръце. Те обаче признават: "За всичко това ние нямаме никаква заслуга!"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...