ДС и БПЦ – опит за адекватен прочит на миналото



Дългата ръка на Държавна сигурност и отношенията й с Българската православна църква ще бъдат основна тема на предаването „Вяра и общество“, което ще се излъчи на 12 ноември 2011 г. Макар Комисията по досиетата все още да не е осветила досиетата на висшия клир, днес разполагаме със значително повече информация за сътрудничеството между някои представители на Църквата и комунистическите тайни служби. Не е ли време да се направи един адекватен прочит на миналото и на висок глас, ясно да се каже каква част от висшия клир, от представителите на богословската наука и от църковната администрация всъщност са направили своята кариера благодарение на ДС? Има ли документи за срастването между държава и църква и могат ли да се търсят корените на отчуждението и отслабналото влияние на църквата заради стари зависимости? Гости по темата ще бъдат Екатерина Бончева от комисията по разсекретяване на досиетата, пастор Христо Куличев и гл. ас. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ.

Специален материал, заснет на Архангеловден, ще ви покаже състоянието на средновековната манастирска църква „Св. Архангел Михаил” край Трън. Местните хора с болка споделят за кражбите и иманярските набези. Вече 11 месеца призоваваме вашата щедрост за спасяването на средновековния манастирски храм „Свети Архангел Михаил” . Благодарение на вашата съпричастност досега са събрани 15 хиляди лева. Но тъй като те са недостатъчни, кампанията продължава.

Свещеник Георги Янъков от столичния храм „Покров Богородичен” ще ни помогне да разберем истинкския смисъл на постите. В навечерието на Коледните заговезни ще ви покажем и един любопитен материал, от който ще научите как на Света гора се спазва хранителен режим, който датира още от времето на Византия, както и защо в атонските обители трапезарията е винаги срещу храма.

Напомняме ви, че от тази есен „Вяра и общество” вече се излъчва от 8.00 ч.  в събота по БНТ-1. Повторението на този брой е на 18 ноември (петък) от 14.30 ч. Излъчването по БНТ Свят е в неделя (13 ноември) от 8.45.  

Може  да ни гледате и на електронната страница на предаването – „БНТ Продукции”, раздел „Религия и История” –  в сайта на БНТ www.bnt.bg. Всеки пореден брой става  достъпен за потребители след 12.00 ч. в събота. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...