Дума: И църквата ще доказва български произход


Източник: в. Дума, бр. 240

Българската православна църква вече ще може да доказва български произход с документ. Това предвиждат промени в закона за българското гражданство, които вчера депутатите приеха на първо четене. Проектът е на депутата от БНС Красимир Каракачанов. Според текстовете българският произход може да се доказва още и с документ, издаден от български или чужд държавен орган, както и от организация на българи в чужбина, призната от нашата държава. При липса на нужния документ произходът ще може да се докаже и с удостоверение от Агенцията за българите в чужбина. След подаване на молбата за удостоверение агенцията ще трябва да се произнася най-много до два месеца.

Българско гражданство може да се придобива и по натурализация, предвиждат новите текстове. Срокът за това е до 12 месеца. В измененията е включена и възможност отказът или възстановяване на гражданство да става по пощата, чрез упълномощено по нотариален ред лице като и чрез дипломатическо или консулско представителство в чужбина. Така ще бъдат избегнати ограниченията на визовия режим, които засягат наши сънародници, живеещи в държави с визов режим, мотивират се вносителите. Измененията дават възможност за лично подаване на документи в дипломатическите или консулски представителства, което ще ограничи дейността на недобросъвестни посредници. 68 депутати подкрепиха текстовете, а 50 се въздържаха. Проектът не беше одобрен от правната комисия в парламента, чиито мотиви се базираха на становища на правосъдното министерство и на Агенцията за българите в чужбина. Техните опасения са за масово користно придобиване на българско гражданство, ако то се удостоверява от организации на сънародници зад граница.

В досегашните текстове на закона не се посочваше как се доказва българският произход на лица, кандидатстващи за наше гражданство. Той се доказваше въз основа на Съвета по гражданство към Държавната агенция за българите в чужбина.

Държавната агенция за младежта и спорта пък ще може да прави предложения за придобиване на българско гражданство на изявени спортисти. Изменението е предложение на Министерски съвет и беше прието със 103 гласа "за", двама против и 12 въздържали се. Досега гражданството се придобиваше по предложение на спортния клуб. Според вносителят с промяната се улеснява процедурата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...