Духовници и журналисти ще дискутират по темата „Чува ли се гласът на християните“



kambana„…няма да се кара, нито ще вика, и никой няма да чуе гласа Му по кръстопътищата“ (Мат. 12:19)

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

На въпроса с какво християните могат да засвидетелстват и да покажат примера на своята вяра пред света, емблематичният отец проф. Радован Бигович дава кратък отговор: „Първо, с това да бъдат общност“. И допълва: „Конкретно това значи, че ако всяка енория бъде общност, ако хората виждат, че тези хора се обичат, разбират се, уважават се, взаимно се грижат едни за други, не се одумват, не се клеветят, не си правят зло едни на други. Ето, това е евангелски пример за истинско съвършенство. И тогава това е Църква. Църквата е общност. Това ще бъде онзи идеал, това ще бъде образецът и моделът за всяко земно общество.“.

Големият сръбски богослов не спестява и негативното в днешните процеси, които отдалечават съвременните православни общности от този идеал: „Проповедите, които се слушат днес, в същността си не се различават, често дори по изразите, от обичайното морализаторстване в областта на общоприетите норми.“ Какъв тогава трябва да е езикът и средствата, с които съвременните християни да отправят своите послания към света, така че да бъдат чути? Какъв пример ни дава за това самото Евангелие? Какви възможности предлага интернет в това отношение и какви са патологичните тенденции и рисковете, свързани с виртуалното пространство, които се забелязват все по-отчетливо? Целта на първата за тази есен дискусия от поредицата „Православие и съвремие“ е да предложи отговори именно на тези въпроси.

Участниците – духовници и журналисти, ще дискутират по темата „Чува ли се гласът на християните“. На празника в чест на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София ви очакваме заедно да поговорим как отеква християнският глас в съвременния свят, както и заедно да отбележим 10-годишнината на сайта Православие.БГ! Очакваме ви!

 Участници

O. Stefan StefanovСтавр. свещеноик. Стефан Стефанов

През 1982 г. завършва Духовната академия “Св. Климент Охридски”, през 1978 г. е ръкоположен за дякон от Доростолския и Червенски митрополит Софроний, а през 1980 г. и за презвитер. От ръкоположението си досега служи в русенския храм “Св. Николай Чудотворец”. Народен представител в 36-то и 37-то Народно събрание, воден от идеята да се възроди практиката от първите народни събрания след Освобождението Църквата да има активно присъствие в гражданското общество. От 1997 г. до 2000 г. е редактор на вестник “Духовен дом” – едно от първите издания след 1989 г. у нас с християнска тематика.

dobromir-dimitrovПрот. д-р Добромир Димитров

Свещеник във великотърновския храм „Св. Мина”. От 2008 г. е редовен асистент по църковно право към катедрата „Историческо и практическо богословие” на Православния богословски факултет на ВТУ.

 
stefan milanovСтефан Миланов

„Първите ми контакти със Св. Писание бяха от една стара Библия, останала в наследство от дядо, когато съм бил примерно на 15-16. Това, разбира се, се случва в дълбокия комунизъм. Просто я четяхме заедно с един приятел… Нямам в рода си духовници, кой знае колко силно вярващи (по общото схващане).

През повечето време съм си представял „кариерата“ си като рок музикант. Свирех в българска група. От 1994 г. съвсем случайно пък започнах работа като журналист и така до днес. Най-голяма част от времето си съм работил във в. „Нощен Труд“ и „Труд“, като съм бил най-много криминален, а сега вече и съдебен репортер. Това работя и до днес в сайта и списание Клуб Z.

Повторната ми – така да се каже – среща с Христос, дойде преди около 4-5 години, когато установих колко много съм загубил през годините на прехода. Някъде от миналото лято (Клуб Z стартира миналата пролет, предимно с хора, излезли от „Труд“) написах първото съботно четиво, в което споделях мисли за Бог. Шефовете го харесаха и дори главната редакторка къде на шега го кръсти „Малка съботна проповед“. Не бях много щастлив, защото не се чувствам никакъв проповедник. Нямам богословско образование и т.н. Оттогава обаче тази моя малка рубрика си върви в съботите, докато през другите дни се налага да отразявам съдебните реформи, шумните и не толкова дела, каквито изобилстват, работата на МВР, следствие, прокуратура, съд и т.н.“

 Модератор

plamen-sivovПламен Сивов
изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“

 

 

 

Къде: Столична библиотека, зала „Надежда“ (пл. Славейков 4)
Кога: 17 септември (четвъртък) 2015 г., 18:30 ч.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...