Духовници и миряни отпразнуваха 90-годишнината на столичния храм „Св. Пантелеймон“



212На 22 септември храмът в столичния квартал „Княжево“ отпразнува своя 90-годишен юбилей. Той се обгрижва от Подворието на Патриарха на Москва и цяла Русия. Храмът е построен от белоемигранти, като домашна църква към Дома на инвалидите. Домът сега действа като старчески дом към Столична община, а храмът се намира в неговия двор.

С благословението на Българския Патриарх Неофит, бе отслужена тържествена св. Литургия, оглавена от Маркианополския епископ Константин в съслужение с настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Филип Василцев, секретаря на подворието йеромонах Зотик Гаевски и храмовия свещеник и клирик на Българската православна църква отец Николай Нешков. На празника на храма „Св. Пантелеймон“ Негово Преосвещенство епископ Константин пострига за четец Александър Морозов.

213

Бог да благослови трудовете ви, да даде на всички богомолци, посещаващи храма „Св. Пантелеймон“ Божията благодат, здраве и сили за надмогване на житейските трудности„, обърна се в приветственото си слово към вярващите Негово Преосвещенство епископ Константин. Той подчерта, че Патриарх Неофит е имал желание лично да отслужи празничната света Литургия, но е изпратил него, тъй като е на визита при Вселенския Патриарх Вартоломей Първи.

„Точната дата на построяването и освещаването на храма не е запазена в архивите. Знае се обаче, че това е станало през 1923 г. – в същата година, когато е построен и първият храм на белоемигрантската общност в Париж в предградието „Кламар„, каза архимандрит Филип Василцев и добави, че това са първите два храма, съградени далече от родината от прокудените руснаци. „С този факт „Св. Пантелеймон“ става още по-ценен, още повече, че в България белоемигрантите намират своя втора родина„, подчерта духовникът.

По повод 90-годишния юбилей на храма архимандрит Филип Василев връчи орден „Даниил Московски“ – трета степен (на РПЦ) на Петко Иванов Петков, известен в руските среди като Петр Иванич. Отличието му се дава за дългогодишната му дейност в помощ на храма „Св. Пантелеймон“ и подпомагане на църковната дейност. Г-н Петко Иванов Петков е на 90 години. Останал невръстен сирак, той е осиновен, отгледан и възпитан от белоемигрантски офицер, емигрирал в България с първата емигрантска вълна от Русия.

Тържествата по повод юбилея завършиха с концерт на хора при Патриаршеското Подворие под диригентството на Василена Ченова, който се състоя в Руския културно-информационен център.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...