Дядо Гавриил прие водещи националисти в Ловеч



Ловчанският владика Гавриил е приел двама от водещите националисти на "Атака"-Ловеч по тяхна молба в сградата на митрополията в четвъртък от 15 ч. Духовният водач на епархията е изслушал от Кирил Гумнеров и Светослав Иванов проектопредложенията на партията за подпомагане православната църква в границите на община-Ловеч, научи вчера наш екип. Информацията бе потвърдена от Кирил Гумнеров, областен лидер на ловешките сподвижници на Волен Сидеров.

Според него дядо Гавриил получил уверението, че ако "Атака" спечели местните избори, тя ще подпомогне чрез общината довършването на катедралата "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на града. Подобна практика вече била осъществена в Ботеград, където местната кметска управа дала 500 000 лв. от нужните 600 000 лв. за градежа на тамошна нова базилика. Тандемът националисти подчертал пред Негово Високопреосвещенство, че "Св. св. Кирил и Методий" щял да въздигне Ловеч като естествен притегателен център на православните християни от цяла Северна България. Бъдещият храм щял да спомогне косвено по този начин и за развитието на туристическия бизнес в дългосрочен план.

Според Гумнеров, Ловчанският митрополит бил запознат и с готовността на "Атака" да осигури достатъчно средства и за отремонтирането на крайно нуждаещите селски черкви в Ловешко, както това практикували общински управи в Русия, Гърция и Румъния.

"Призоваваме партията-победител на местни избори 2007, която и да е тя, да последва и да подкрепи дейстително тази наша идея. Вярно е, че в момента партията ни е единствената политическа организация, която более и милее по Българската православна църква, дано обаче поне в тая посока намерим съмишленици", добави пред наш екип Кирил Гумнеров, който е и кандидат-кмет на "Атака"-Ловеч.

На снимката: Ловчанският митрополит Гавриил се срещна с областния лидер и кандидат-кмет на "Атака"-Ловеч Кирил Гумнеров – вляво на владиката.


 © Фотография – личен архив.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...