Евангелските църкви срещу проектозакона за вероизповеданията


От Обединените евангелски църкви се обявяват срещу мотивите, с които се внася и част от текстовете на проектозакона за вероизповеданията.

В изявлението на обединението се изразява загриженост от реалната опасност в предстоящата предизборна кампания за местна власт да се използват религията и междурелигиозните отношения за печелене на гласоподаватели.

Според евангелските църкви, които са организация на традиционно представените в страната протестантски деноминации, в изказванията на някои политици отново се спекулира с неясния за непрофесионалисти термин "секта", като чрез него се изгражда образ на враг и се подклажда омраза към много достойни български граждани, които са избрали да имат вероизповедание, различно от традиционното.

В изявлението се обръща внимание на заложените в проектозакона рестриктивни мерки по регистрацията на вероизповедания и особено предлаганият "12-месечен мониторинг върху дейността на религиозните организации" от страна на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Това ни напомня за едни други периоди от българската история, с които болшинството българи не се гордеем, заявяват евангелистите.
Според тях за пореден път се предлагат невъзможни за приложение текстове за "забрана на извършването на религиозни служби в помещения, отстоящи на 500 м от детски заведения, училища, казарми, обществени сгради".

Повечето храмове отдавна съществуват в непосредствено съседство или в периметър от 500 метра до споменатите сгради (църквата „Св. Седмочисленици" в София е до две училища и до сградата на Министерството на вътрешните работи; катедралният храм „Св. Александър Невски" е в непосредствена близост до сградата на Народното събрание).
Коя от двете (религиозна и обществена сграда) трябва да бъде преместена или да се смени нейното предназначение, питат от обединението.

Означава ли това, се казва още в тескста, че училища, казарми и всички обществени сгради не могат да бъдат освещавани, което на практика е религиозeн ритуал?
Според представителите на евангелските църкви тези текстове се използват умело за създаване на нетърпимост на религиозна основа и за отклоняване на вниманието на избирателя от истинските проблеми на обществото.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...