Еврейската общност в Пловдив почете паметта на Патриарх Кирил и Екзарх Стефан



Bachkovski manastirНа 10 март, в който България отбеляза Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството, в знак на признателност представители на еврейската общност в Пловдив, начело с пловдивския равин и председателя на общността, се поклониха пред гробовете на екзарх Стефан и патриарх Кирил. Групата поднесе венец пред паметната плоча в двора на Бачковския манастир и цветя на гробовете на двамата архипастири.

Равинът отправи благодарствена молитва, изразявайки дълбоката признателност на българските евреи към спасителното дело на екзарх Стефан и патриарх Кирил. Игуменът на Бачковския манастир архим. Симон подчерта жертвеното застъпничество за ближния от страна на първосветителите като нагледен пример за изпълнение на монашеския обет на дело.

На 10 март през 1943 г. Пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. Близо девет хиляди души са натоварени на влаковете за Полша, но в последния момент заповедта за депортация е отменена. Ключова ролята за това има митрополит Кирил, който влиза в еврейския лагер в Пловдив и заявява, че ще тръгне с депортираните, ако те не бъдат освободени.

Bachovski manastir

Bachovski manastir3

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...