Експертният съвет по религии към министъра на образованието проведе първото си заседание



Savet_religiiНа 9 май се проведе първото заседание на Експертния съвет по религии, възстановен по идея на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

„Нашата цел е да постигнем такива резултати, които няма да създават нови разделителни линии в обществото ни, а напротив – ще го обединят около общи ценности“, каза министър Кунева пред членовете на Съвета. В него, освен представители на традиционните вероизповедания, участват експерти от МОН, преподаватели в богословски факултети и духовни училища, учени, анализатори, общественици. Председател на Съвета е проф. Пламен Макариев, преподавател по философия в СУ „Св. Климент Охридски“.

Министър Кунева посочи, че стремежът на МОН е да се постигне добро ниво на религиозна грамотност и толерантност в българските училища, като и обърна внимание на това „да не се забравя, че българското образование е светско и че Конституцията на Република България прогласява за ненакърнима свободата на избор на религиозни или атеистични убеждения“.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование регламентира занапред предметът „Религия“ да се преподава по учебници, които ще одобрява министърът на образованието и науката. Меглена Кунева очаква експерти от Съвета да се включат в писането на нови учебни програми, за да бъдат осъвременени някогашните помагала и да станат учебници. „Идеята е в тях така да е представена религията, че децата от рано да се възпитават в нравствени ценности и, отчитайки различията с другите по вяра, да бъдат толерантни, да изпитват уважение към различния“, каза министърът на образованието.

Очакванията от Експертния съвет на министъра е да постига консенсусни становища по „горещи“ теми, свързани с религията. „Последният пример е казусът с носенето на бурки. В училище е недопустимо, казва практиката на Европейския съд по правата на човека. Същото важи и за демонстрация на други религиозни символи“, посочи Кунева, като изтъкна, че съставът на Съвета е отворен и при горещи теми може да се канят и други участници в дискусиите.

Първата тема, която бе дискутирана на първото заседание на Съвета, е за подготовката на учителите и за намаляващия брой деца, които по волята на родителите си изучават „Религия“.

Участниците в заседанието ще подготвят становище по промяната на нормативната уредба, свързана с преподаването на предмета „Религия“. Те ще се включат и в писането на новите учебни програми.

 

 

Източник: www.mon.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...