Епархийският избор за нов Врачански митрополит е насрочен за 5 март



На днешното си заседание Светият Синод определи датите за избор на нов Врачански митрополит, съобщават от пресслужбата на Синода. Епархийските избори ще се проведат на 5 март в престолния град на овдовялата епархия – Враца. Каноничният избор ще се състои на 12 март в Синодната палата в София.

Изборният ден на 5 март ще започне с отслужването на св. Литургия, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията, начело с наместника на овакантения митрополитски престол Старозагорскиия митрополит Киприян. След богослужението и съборна молитва към Бога, излъчените от овдовялата епархия избиратели ще се оттеглят в сградата на Врачанската св. митрополия и ще пристъпят към избора. От предоставената им от Светия Синод листа на достойните епископи – кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които са събрали повече от половината от гласовете им.

Листата включва следните епископи: Месемврийски епископ Яков, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Главиницки епископ Йоан, Браницки епископ Григорий, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей и Мелнишки епископ Герасим.

За проведения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане.

Ако Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, в следващата неделя – 12 март, ще се състои и Каноническият избор, при който от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели, ще бъде избран новият Врачански митрополит.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...