Епархийският съвет при Доростолска митрополия ще предложи за канонизация патриарх Дамян Български



Епархийският съвет при Доростолска света митрополия при пълно единодушие е взел решение да предложи първия български патриарх – Дамян Български, да бъде канонизиран за светец. Това съобщи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков.

В словото си на тържественото заседание на Общински съвет Силистра по повод празника на града, проведено на 14 септември (Кръстовден) 2022 г., митрополит Яков каза: „Патриарх Дамян заслужава да бъде канонизиран за светец, за което ще направим предложение, защото той е първият български патриарх. В Силистра – център на първата патриаршия в крепостта Дръстър, се намират гробът и мощи на покровителя и подбудителя на българите“.

Предстои да бъде оформена документацията, която трябва да бъде предадена на Светия Синод на Българската православна църква.

Архиерейството на патриарх Дамян обхваща значителен период от няколко десетилетия – най-общо в средата и втората половина на Х век. Известните факти около личността му са нищожно малко. Съществуват многобройни хипотези, свързани както с личността на този висш духовник, така и с времето, мястото и обхвата на неговото светителство. Името му  не се среща нито в Бориловия синодик и Боянския поменик, нито в основните византийски извори за превземането на Преслав и Силистра от византийците – съчиненията на Лъв Дякон и Скилица-Кедрин. Във Втората грамота на Василий ІІ (976 – 1025г.) от 1020 г. се споменава, че архиепископът на България е резидирал в Силистра, но не е посочено името му.

През 927г. е сключен мирен договор между България и Византия, скрепен с брака на цар Петър І с Мария-Ирина. По силата на този договор българската архиепископия била издигната в ранг на патриаршия. За пръв патриарх бил поставен Дамян със седалище Доростол (днес Силистра). Тъй като липсват данни за друг български патриарх в периода между 927 г. и 971 г., когато според Дюканжовия списък на българските архиепископи е бил низложен от император Йоан Цимисхий, то изглежда патриарх Дамян е стоял начело на българската църква в продължение на 44 години.

Предполага се, че патриарх Дамян се оттегля във все още свободната западна част на България и се установява в Средец. Смята се, че намерен преди години гроб в една от базиликите на Силистра е неговият.

 

 

Източник: БТА; Silistra News

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...