Епископите Йоан и Серафим са двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит



3111Днес в 11.30 ч. в сградата на митрополията във Варна се състоя повторният избор за кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит. Епархийските избиратели определиха Знеполския епископ Йоан (избран с 22 гласа на първи тур) и Мелнишкия епископ Серафим (избран с 19 гласа на втори тур) за двамата кандидати, достойни за Варненски и Великопреславски митрополит.

Варненското духовенство и миряни посрещнаха с радостни възгласи вестта за това кои са двамата избрани, и най-вече с голямото облекчение, че сред тях не е името на Агатоникийския епископ Борис. Все пак и при повторното гласуване е имало избиратели, които са дали своя вот за него – той е получил 11 гласа на първи тур и 1 глас на втори.

„И двамата кандидати са достойни за митрополит на Варненската и Великопреславска епархия, но по-голямата отговорност сега е върху Светия Синод, който ще трябва да избира кой ще бъде“, каза отец Василий Шаган по повод резултатите от избора.

Избраният за първи кандидат за митрополитския престол, Знеполският епископ Йоан е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва пловдивското музикално училище. На 18 март 2007 г. е хиротонисан за Знеполски епископ и е назначен за викарий на българския Патриарх.

Мелнишкият епископ Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в село Зорница, Бургаско. Викарий е на митрополит Натанаил Неврокопски. Живее в Роженския манастир.
На 22 декември ще се проведе каноническият избор, при който Св. Синод ще определи кой от двамата ще стане Варненски митрополит.

 

Източник: Varnautre.bg

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...