Епископ Евлогий: Посрещнете Христовото рождение с чиста душа и с добри дела


Източник: НетИнфо

Рилски манастир. В 16.00 часа днес започна традиционната вечерна служба в Рилския манастир в навечерието на Рождество Христово. За първи път тук като игумен на Светата обител посрещна големия християнски празник Адрианополският епископ Евлогий. В богослужението участваха и шестимата монаси в манастира и най-възрастният от монашеското братство – 91-годишният архимандрит Леонид, който служи в Рилската Света обител от половин век. Монасите отслужиха петохлебие за здраве.

Освещаването на пет хляба се прави, за да се напомни за петте хляба, с които Иисус Христос е нахранил няколко хиляди души. По същия начин Църквата е възстановила това последование за освещаване на хляб за благоденствие на българския народ, поясни игуменът. Преди службата епископ Евлогий каза пред репортер на БТА, че за Рилската обител този празник е – както за всяко християнско сърце и за всяка християнска душа – едно ново начало, свързано с раждането на Божия Син. С него се поставя началото на човешката надежда за спасение, което ще получим в деня на Христовото Възкресение, допълни игуменът.

Утре в 8.00 часа ще започне утринното богослужение в манастирския храм, а час по-късно – тържествената Света лигургия, посветена на Рождество Христово.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...