Епископ Киприан е избран за Старозагорски митрополит



mitropolit-kipryanДнес – в Неделята на светите праотци, Траянополският епископ Киприан стана новият Старозагорски митрополит.

Това стана ясно след като тази сутрин в синодалния параклис „Св. Цар Борис“, след светата Литургия, се проведе каноническият избор за нов митрополит на Старозагорската епархия.

Негово Светейшество патриарх Неофит обяви резултатите веднага след приключването на избора. Новият митрополит е избран с 8 гласа „За“ от общо 13 гласували архиереи.

Петима от митрополитите са се въздържали, това са: митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Доростолският митрополит Амвросий, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим и Русенският митрополит Наум.

За Месемврийския епископ Яков не е получен нито един глас.

Новоизбраният Старозагорски митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на  8 март 1976 г в Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град.

Приема монашество на 1 септември 1996 г. в Рилския манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорския митрополит Панкратий.

Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел Баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“, гр. Стара Загора.

От октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на Софийската духовна семинария„Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанската епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“. От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанската света митрополия.

По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31 август 2003 г.

През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до  август 2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 3 март 2008 г. в катедралния храм във Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит.

Носител е на църковни отличия и множество музикални награди.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...