„Епископ- Константинови четения” в Шуменския университет



Шуменският университет, който носи името на именития старобългарски духовник и книжовник епископ Константин Преславски, чества своя патронен празник на 21 май – деня на св. Константин и Елена. След водосвета и официалната част всяка година се организират Четения на преподаватели и докторанти. Тяхното 24-то издание през 2007 г. беше посветено на темата „Градът като социален и културен феномен”. Четенията бяха разделени на няколко секции – История и археология, Теология, Литература и Лингвистика. Естествено поради своята специфика докладите от последната секция не бяха свързани с доминиращата тема.

В секция Теология доц. д-р Цветанка Янакиева анализира славянския превод на византийския Прохирон (градски закон) според версията на руското Мерило праведное от ХІV в. Изследването има предимно текстологичен характер. Ст. ас. д-р Стефан Стефанов се спря на ролята на градските енории в България в контекста на социално-просветната мисия на Църквата. За добро или зло църковният живот у нас все повече трябва да се съобразява със сложните условия на градската среда поради залеза на българското село. Доц. д-р архимандрит Павел Стефанов изнесе доклад за заораването като магически обряд при основаването и защитаването на селища. Развитието и различните метаморфози на този ритуал се проследяват от античността до най-ново време въз основа на редица примери. Докторантката Румяна Малчева представи в синтезиран вид свидетелствата на модерната физика за битието на Бога. Изследването е част от нейната дисертация, която е пред завършване. Ст. ас. Яна Драгомирова хвърли поглед върху градовете за убежище у израилтяните. Корените на азилното право трябва да се потърсят в съседните на евреите близкоизточни народи. Гостът свещеноиконом д-р Захарий Дечев от църквата „Св. Кирил и Методий” в Бургас запозна присъстващите със своята новаторска дейност в областта на православното краезнание. Чрез нея десетки младежи са въцърковени и извисени духовно и морално. Докторантът Пейо Пеев прочете обзор за статута и мисията на миряните в Църквата и подчерта, че свеждането им до безгласна подчинена маса противоречи на буквата и духа на Новия Завет.

Интересни доклади имаше и в другите секции, например „Религиозни култове от римския кастел Абритус (І-ІІІ в.)” на ст. ас. Данаил Петров, „Урбанистичната култура на прехода от античността към средновековието” на доц. д-р Лила Мончева, „Северният Рим: литературната история на Петербург от Екатерина ІІ до Николай І” на доц. д-р Денка Кръстева, „Към стереотипите на града във фолклора: Цариград” на д-р Венета Янкова и др. Всички доклади ще бъдат отпечатани в отделен том от издателството на Шуменския университет.

Да си пожелаем нови плодотворни научни срещи и дискусии – далеч от преходната политическа врява и крясъците на чалгата!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...