Епископ Наум благослови Българската армия в Деня на храбростта



 

Днес+

17 бойни знамена освети епископ Наум, главен секретар на Светия синод на Българската православната църква на площада пред паметника на Незнайния воин. Преди това Президентът и главнокомандващ Георги Първанов направи преглед на бойните знамена на Българската армия на площада пред паметника на Незнайния воин.

Епископ Наум благослови представителните части на Българската армия. Той предаде благопожеланията за здраве и успехи на българските военнослужащи в Деня на храбростта – Гергьовден и на патриарха на Българската православна църква Максим.

Президентът Първанов, министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков поднесоха венци на паметника на Незнайния войн.

Последва минута мълчание в почит към загиналите български войни и отдаване на войнска чест. След този ритуал беше изпълнен националният химн. Цветя на паметника на Незнайния войн поднесоха и ветерани. На Водосвета присъстваха лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, министри, депутати, военните аташета на дипломатическите мисии в България. От тържеството отсъстваха премиерът Сергей Станишев и министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Гергьовден – Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг.

По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. След унизителния Ньойски договор през 1919 г. празникът не се отбелязва до 1936 г.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет. Бойните знамена се предвождат от Самарското знаме, извезано от Стиляна Парашкевова. Няма пленено българско знаме по бойните полета, но пораженията на Българската армия се решават недалновидно на масата на дипломацията. Благославяне на знамената със светена вода. Първият ритуал за благославяне на знамената е през 917 година преди битката за Ахелой. /БГНЕС

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...