Епископ Тихон, който има дълъг медицински стаж, прие ваксина срещу Ковид-19



Тивериополски епископ Тихон  стана първият духовник у нас, който се имунизира срещу коронавирус.

Епископ Тихон има медицинско образование и в продължение на 27 години работи като фелдшер в инфекциозно отделение в болница в Щутгард, Германия, където са лекувани болни със СПИН. През последните месеци той води духовно група доброволци в Александровска болница, които помагат на болни и засегнати от пандемията с Ковид-19 хора в нужда. По повод на тази доброволческа акция дядо Тихон казва: „Животът има смисъл само тогава, когато всички твои усилия, било то да съхраниш семейство, или да работиш пълноценно, са в полза на другите.“ И също: „Няма от какво да те е страх, ако мислиш преди да действаш.“

Решението му да се ваксинира сред първите има за цел да даде пример и да насърчи хората да предприемат правилни стъпки в защита на себе си и на своите близки. Той вижда надежда чрез тези ваксини човечеството да се пребори с вируса и изразява съжаление, че се налага хората да бъдат убеждавани специално в нуждата от това.

Появата на ваксините и началото на ваксинационните кампании задълбочиха разделението по темата за мерките за защита в пандемията.  Една от новити линии, по която се атакува ваксинационната програма, е етичната. Тезата е, че приемането на ваксини е неетично, тъй като за научните изследвания и производство е използван генетичен материал от абортирани ембриони. О прессекретариата на Ватикана, където ваксинационната кампания започна на 15.12.2020 преди дни разпространиха обръщение към католическите вярващи за това, че използването на подобни ваксини е морално допустимо и не представлява истинска или формална подкрепа към абортите, чрез които са получени клетки за разработките на ваксини.

От гледна точка на технологията, ваксини като тези срещу бяс, шарка, рубеола и други заболявания са създадени чрез отглеждане на вирусите в клетки от фетален ембрион. Такива клетки са получени още през 60-те и 70-те години на миналия век в резултат на няколко аборта, несвързани с изследванията, след което са отглеждани в лаборатории и използвани и до днес за създаване на ваксини.

По целия свят за създаването на ваксини се използват клетки, извлечени именно от тези фетални тъкани, придобити още през миналия век. След като вирусът е отгледан в такива клетки, за създаването на ваксина се прилагат множество процедури за пречистване и преработка по високи стандарти. Макар първоначално ваксините да са създадени с помощта на такава технология, в тях няма човешки клетки или части от клетки, съдържащи човешка ДНК.

Причините първоначално да са били използвани клетки от ембрион са много. Вирусите, засягащи човека, се развиват по-добре в човешки клетки. Освен това, поради факта, че феталните клетки не са се делили толкова пъти, колкото останалите, те могат да бъдат използвани по-дълго време.

Епископ Тихон и Министър Ангелов по време на ваксинирането

Епископ Тихон е бил имунизиран  в столичната болница „Света Анна“, веднага след като инжекция е поставена и на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Дядо Тихон сам поискал от здравния министър да се ваксинира след него. Той казва:

„Аз помолих министър Ангелов да ми разреши да го подкрепя, защото аз твърдо вярвам в Бога и вярвам, че Бог е казал на онези, които са създали ваксината как да го направят и съм уверен, че те са го разбрали добре. По този начин искам да изкажа благодарност за тези невероятни усилия, които те са положили, към всички онези, които направиха всичко възможно тази ваксина да бъде достъпна за всички нас“.

Тивериополски епископ Тихон е роден на 26 май 1945 година със светското име Христо Георгиев Иванов в Щутгарт, Германия. Майка му е германка, а баща му е българин, оперен певец. Кръстен е в руската църква „Свети Николай“ в града. През 1946 г. семейството му се връща в България. Завършва средно образование в Седмо училище. От 1959 г.  Завършва Софийската духовна семинария при гара Черепиш и  Софийската духовна академия „Свети Климент Охридски“, където е съученик с бъдещия патриарх Неофит. Като студент е сред основателите на хор „Йоан Кукузел“. От 1967 до 1975 г. е патриаршески иподякон в катедралата „Свети Александър Невски“ в София. Служи като певец в храма „Света София“. Бил е редактор на „Църковен вестник“ и на списание „Духовна култура“, както и библиотекар на Светия синод.

Преследван от властите и интерниран в провинцията, през 1977 г. той се изселва в Германия, където учи в средно медицинско училище и след това работи като фелдшер в болница в Щутгарт. От 1980 г. до 2000 г. е секретар на епископ Симеон Главиницки, от 1986 г. митрополит Симеон Западно и Средноевропейски. На 11 ноември 2000 г. в Берлин е постриган в монашество от митрополит Симеон, който на 12 ноември го ръкополага за дякон. През 2001 г. в „Свети Седмочисленици“ е възведен в архимандритско дойстойнство. На 6 юли 2003 година в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ е ръкоположен ” от Българския патриарх Максим за епископ с титла Тивериополски и е назначен за викарий на митрополит Симеон. Епископ Тихон е бил председател на църковната община „Св. св. Кирил и Методий“ в Рим в църквата „Св. св. Викентий и Анастасий“. През 2009 г. е назначен за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. На 10 декември 2015 г. е освободен от поста. Епископ Тихон служи в „Св. Александър Невски“, в „Свети Седмочисленици“ и в други столични храмове. Той е викарий на Българския патриарх Неофит.

Източници:

  1. Nova.bg
  2. Children’s Hospital of Philadelphia, Vaccine Ingredients – Fetal Tissues: https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-ingredients/fetal-tissues
  3. Reuters,Fact check: Lung tissue of an ‘aborted male foetus’ is not in the vaccine for coronavirus: https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-vaccine-idUSKBN27W2I7

Снимка: Клуб Z

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...