Етнически общности искат да се преразгледат законите за вероизповеданията



Източник:  Aktualno.com

Провокирани от строежа на молитвен храм на "Свидетелите на Йехова" във Варна, представители на различни етноси и религии подписаха декларация, в която предлагат на НС да преразгледа законодателния режим за регистрация на вероизповеданията у нас.
Причината е, че в момента законът е много либерален.

Смятаме, че един по-консервативен прочит на тази материя би допринесъл за духовната стабилност на традиционните семейни ценности, се казва в текста на декларацията.
Под нея подписите си са сложили представители на Варненска и Великопреславска митрополия, на "Шалом", на районното мюфтийство, на ромския съюз, както и на Българо-гръцкото дружество, Турско-културното дружество, руското сдружение "Руссияне 21 век" и Украино-българско сдружение "Черноморие".

Етническите общности се обявяват в подкрепа на жителите от варненския район "Младост", които протестират срещу строежа на молитвения храм. В момента със заповед на кмета на града Кирил Йорданов строителството е спряно.

Като представители на всички традиционни вероизповедания у нас, които през годините доказаха способността си да бранят социалния, етническия и религиозния мир в страната, изразяваме силното си безпокойство от официалното нахлуване в града ни на тази чужда и несвойствена за България верска общност.

Силно сме разтревожени от влиянието на тази секта, агресивно насаждаща съмнителни религиозни ценности сред населението и особено сред децата, се казва още в декларацията.
В нея се посочва също, че в много съвременни, европейски държави, "Свидетелите на Йехова" са поставени извън закона.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...